Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Ökad oro trots att brotten inte ökar: "Jag känner mig trygg i Hofors, men...”

Trots att antalet brott, olyckor och bränder legat på en konstant nivå de senaste 10 åren, ökar den upplevda otryggheten, uppger SKR, Sveriges kommuner och regioner.

"Jag känner mig trygg, men..." svarar många Hoforsbor när de får frågan om de känner sig trygga.

Text: 

"Jag känner mig trygg, men visst är det stök. Jag låter inte 14-åringen gå hem själv på kvällarna", säger David Persson som stannat till mellan skolan och hemmet för att bjuda sonen Ted på en glass.

Bild: Agnetha Brolin

Annons

David Persson har just hämtat sexårige sonen Ted på Värnaskolan. De stannar till vid Time-butiken och äter glass innan de måste hem och ta tag i tvättstugan.

– Jag kom hit för sju år sedan. Det är ganska lugnt i Hofors, ingen större skillnad mot andra ställen, säger David Persson och hjälper Ted med glassen som börjar rinna nedför kanterna.

– Jag känner mig trygg, men visst är det stök. Jag låter inte 14-åringen gå hem själv på kvällarna, fortsätter han.

David har sett en hel del kriminalitet i Hofors, men stöket han pratar om handlar mest om unga som är ute på kvällarna.

– Det är tufft för ungdomarna idag. Det är liksom mer av allt nu. Fler olika droger som är lätt att få tag på över nätet och de ska hantera andra saker än vi behövde göra. Då är det inte konstigt att det blir oroligt, säger han och rusar hemåt för att hänga tvätt.

Annons

Annons

Under 2021 anmäldes 737 brott i Hofors, mer än två brott om dagen.

Enligt Brottsförebygganderådets, BRÅ, senaste nationella trygghetsundersökning oroade sig 52 procent av alla 16-84-åringar i Gästrikland för brottsligheten i samhället förra året. Det är fler än 2018 då 44 procent kände samma oro.

Undersökningen visar att oron gör att fler undviker vissa vägar, avstår från aktiviteter, oroar sig för bostadsinbrott, att få bilen stulen eller vandaliserad och att någon närstående ska drabbas av brott jämfört med 2018.

Däremot är något färre orolig för att utsättas för misshandel eller personrån.

Antalet anmälda brott i Hofors har legat på en ganka jämn nivå de senaste fyra åren. Ungefär två brott om dagen anmäls till polisen.

Bild: Agnetha Brolin

85 procent av gästrikarna tror att brottsutvecklingen ökat under de senaste tre åren. Någon uppgift om vad Hoforsborna tror finns inte, men en sammanställning visar att de anmälda brotten ligger på en ganska jämn nivå.

2018 anmäldes totalt 711 brott i Hofors, 2019 ökade det något till 748 och ökningen fortsatte 2020 då 780 brott anmäldes. Under 2021 kom en nedgång till 737 brott, ungefär två brott om dagen.

Ett av brotten som anmäldes förra året var rånet mot Timebutiken i december. Det var ett av två rån som anmäldes i Hofors 2021.

Rijalda Kobiljar och Saga Färnström jobbar på Times som utsatts för flera inbrott och stölder de senaste åren.

Bild: Agnetha Brolin

Butiken har varit utsatt för inbrott och rån åtskilliga gånger genom åren. Den nya ägaren har förstärkt säkerheten och Saga Färnström och Rijalda Kobiljar som arbetar den här eftermiddagen trivs på jobbet.

Annons

– Det rör sig folk här hela dagarna och det känns bra, säger Rijalda Kobiljar som inte upplever att det är något bus i närheten men att det händer mycket runt skolan och Göklund just nu.

Annons

– Jag känner mig trygg, men det är inte bra att de som härjar tycks bli yngre och yngre. En del går bara i femman och sexan, säger Saga Färnström.

På biblioteket i centrum förbereder bibliotekchefen Maria Sandgren kommande evenemang för de pågående demokrativeckorna.

”Jag har aldrig varit med om en situation som gjort mig mindre trygg i Hofors”, säger bibliotekschefen Maria Sandgren.

Bild: Agnetha Brolin

Bibilioteket är en mötesplats för alla åldrar, men Maria Sandgren säger att det sällan är stökigt och hon känner sig trygg i Hofors – både som bibliotekschef och privatperson.

– Kanske för att jag inte varit med om en situation som gjort mig mindre trygg i Hofors, säger hon.

På nedervåningen sitter Sumaya Abdirizak Mohamed och Rahwda Ghebrekrstos. De har en dator mellan sig och chattar med några ungdomar som en efter en dyker upp på skärmen.

”Hofors är en bra plats, men det behövs mer belysning”, tycker Sumaya Abdirizak Mohamed och Rahwda Ghebrekrstos som gärna hänger på biblioteket.

Bild: Agnetha Brolin

Båda tjejerna går i sjuan på Petreskolan och de tycker att det blivit mer rörelse i och runt skolan sedan Entré Ungdom flyttade in. De önskar att det fanns fler lampor som lyser upp området runt skolan.

– Som vid gymmet. Där är det mörkt om man går hem på kvällen, säger Sumaya Abdirizak Mohamed.

Belysning var uppe vid det senaste kommunfullmäktigemötet. Kommunen har utrett gatubelysningen och kommit fram till att det finns vissa brister. En belysningspolicy ska tas fram och prestandan på de totalt 3600 ljuspunkterna längs vägarna ska höjas så att den lever upp till normen i riket. Det kommer att kosta en del, men samtidigt spara pengar på lång sikt.

Annons

Kicki Östberg har blivit utsatt för flera stöldförsök och vill både ha bättre belysning i centrum och mer samarbete mellan företagarna i centrum.

Bild: Agnetha Brolin

Annons

– Bättre belysning skulle verkligen behövas i centrum. Det kan vara ganska obehagligt att stänga butiken på kvällarna när det är skumt utanför, säger Kicki Östberg som driver Kickis Blomster på hörnet mot Bergsprängartorget.

Som många andra småföretagare i centrum jobbar hon ofta ensam och har blivit utsatt för flera stöldförsök. Ett vanligt scenario är att två personer kommer in i butiken och delar på sig. Den ena drar sig längre in i butiken och ber om hjälp medan den andre närmar sig kassan.

– Då gäller det att inte lämna kassan, säger hon samtidigt som hon plockar fram några kvistar ur blomkylen och binder en bukett med rosa kål, krysantemum och brudslöja.

I Hofors centrum finns många butiker som drigt av småföretagare och ett par gallerior med framför allt livsmedelsaffärer och serveringar. Flera av lokalerna i gallerian Rubinen står tomma.

Bild: Agnetha Brolin

Hon hör kunder prata om att de inte vågar gå ut på kvällen och hon tycker att det är olustigt att det blivit normaliserat.

– Folk har slutat säga till om sånt som inte fungerar. Det är liksom ingen idé för det händer ändå inte något, säger Kicki Östberg.

Håkan Vikström arbetar i kommunens individ- och familjeomsorg, IFO, och är samordnare för BRÅ, Brottsförebyggande rådet. I rådet samarbetar bland annat socialtjänst, polis och skola.

– Vi försöker ha möten två gånger per termin. Mycket handlar om att hitta förebyggande lösningar, säger Håkan Vikström.

– Spontant känner jag att trygghetskänslan är ungefär som det alltid har varit. Men det är svårt att mäta trygghet och jämföra med någon annan, säger han.

Annons

Känslan ”trygghet” kan påverkas av egna upplevelser och uppfattningar.

”För polisen är det prioriterat att det finns en fungerande ungdomsgårdsverksamhet”, säger kommunpolisen Malin Lilliedahl.

Annons

Malin Lilliedahl tog över som kommunpolis i Sandviken och Hofors i mars i år.

– Känslan ”trygghet” kan påverkas av egna upplevelser och uppfattningar, påverkan från sociala medier, vad som händer nationellt och i vår omvärld, säger hon och förklarar att polisens arbete prioriteras och genomförs utifrån den lokala lägesbilden.

– För polisen är det prioriterat att det finns en fungerande ungdomsgårdsverksamhet, säger hon och har inga synpunkter på att ungdomsgården flyttat från Folkets hus till Petreskolan.

I mars 2020 gav polisen och kommunen ett medborgarlöfte om att arbeta för att öka tryggheten i centrum och minska droganvändningen.

– Polisen har deltagit i trygghetsvandringar och deltar i diverse samverkansmöten. Polisen är på plats både synlig och dold, både vid beordrade jobb och även när ”inget särskilt har inträffat”, säger Malin Lilliedahl och berättar att arbetet med nya medborgarlöften pågår.

”Det fattas vuxna som engagerar sig”, tycker Marcus Östberg.

Bild: Agnetha Brolin

Marcus Östberg jobbar med brand och säkerhet på Ovako och har just hjälpt hustrun Kicki Östberg med lite småsaker i blombutiken. Nu ska han till BMX-hallen som han håller öppet på onsdagarna.

– Vi har vant oss vid trasiga lampor och skadegörelse, även om vi har klarat oss bättre den här sommaren vid BMX-hallen, säger han och fortsätter:

Annons

– Otryggheten finns i både Hofors och Torsåker och det finns alltid de som ropar på mer aktiviteter för ungdomar. Men det fattas vuxna som engagerar sig. Jag tror inte det är något vi kan förvänta oss att politikerna ska lösa.

Läs även: Ökad oro för brottslighet – Så vill politikerna öka tryggheten i Hofors

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan