Annons

Annons

Annons

Debatt
Jag vill bli politisk talesperson för innovation och digitalisering

För att klara välfärden, för att nå klimatmålen, för att stärka Sveriges konkurrenskraft och tillväxt behöver städer och landsbygd få förutsättningar att verka för livskraftiga företag och deras goda samarbeten med offentligheten och en hälsosam befolkning. Lösningen för detta är innovation och digitalisering. Innovation handlar om nya eller bättre lösningar som skapar värde för samhälle, företag och individer och det förverkligas genom digitalisering.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lili André, KD.

Bild: Arkivbild

Annons

För en ökad samordning och för att kunna fatta nödvändiga beslut att nå politiska mål för ett livskraftigt, hållbart och klimatsmart samhälle behöver regeringen en engagerad politisk talesperson för innovation och digitalisering. Jag är beredd att ta den rollen vid en plats i riksdagen.

Innovation och digitalisering ger oss ökade möjligheter för smarta val och de är grunden för hållbar utveckling och för en välfärd för alla. Sverige är en viktig aktör i Europa och globalt i att bidra med ny teknologi. Det ser vi utifrån den innovationskraft Sverige i dag har. Vi rankas som ett av de ledande innovationsländerna i världen med god tillgång till ny teknik och hög innovationskapacitet. Trots denna position finns en stor utvecklingspotential, primärt hos små och medelstora företag.

Annons

Annons

I region Gävleborg står vi i dag inför stora utmaningar, vi är en av Sveriges regioner med högst arbetslöshet och psykisk ohälsa, inte minst bland unga personer men också äldre där var 5:e äldre lever i ensamhet i Sverige. Detta måste vi med smarta val, ändra på.

En ökad digitalisering i välfärdssektorn har potential att bidra till effektiviseringar och ökad delaktighet, kvalitet, innovation och säkerhet. Det finns stora skillnader i digitaliseringstakt mellan olika kommuner och regioner. Även förutsättningarna för kommunerna och regionerna att ta tillvara digitaliseringens möjligheter varierar stort, beroende på deras storlek, kapacitet, infrastruktur och tillgång på kompetens.

För att effektiviserings- och kvalitetsvinster ska kunna uppnås krävs tydligare ansvarsfördelning och styrning samt samordning, gemensamma lösningar och även ändringar i regelverk.

Att välja en politisk talesperson för den ansvarsfördelningen ger en ökad kraft att nå ökad välfärd. Jag vill verka för att regeringen väljer en politisk talesperson för innovation och digitalisering och jag står med glädje till förfogande för den rollen.

Din röst är viktig. Kryssa Lili André till riksdagen.

Lili André, KD

riksdagskandidat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan