Annons

Annons

Annons

Debatt
Magplask i kommunernas bassängbad

Många tror kanske att träning i varmvattenbassäng betyder rekreation och avkoppling som kan erbjudas på andra ställen än i kommunens badhus. Så varför ska politikerna satsa miljoner på att renovera och behålla varmvattenbassängerna, när det finns så många andra behov? Svaret är att många människor inte kan välja träningsform på samma sätt som andra.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Reumatikerförbundet har tagit tempen i landets bassänger genom att fråga föreningar och distrikt om hur det ser ut med möjligheterna till träning. De svar som hittills har kommit in visar att det finns allvarliga hot om att verksamheter ska läggas ned, men att aktiva föreningar också vill och kan försvara sin varmvattenträning. Det har resulterat i kampanjen Bassängupproret. En liknande kartläggning i februari 2020 visade att kommuner och regioner stängt bassängverksamheten eller försämrat tillgången till varmvattenträning på 18 platser i Sverige under de senaste två åren. Kartläggningar dessförinnan, 2015 och tidigare, pekade åt samma håll; möjligheterna till träning har minskat.

Annons

Annons

"Varmvattenbassängerna tillhandahålls av regioner och kommuner, men det finns också privata utförare."

Bild: Arkivbild

Bassängträning innebär inte något lättjefullt och vilsamt plaskande, utan är en oerhört viktig rehabiliteringsform för personer med reumatiska sjukdomar. Vattnet avlastar knän och fötter samtidigt som muskler och leder tränas skonsamt men effektivt. Varmvattenbassängerna tillhandahålls av regioner och kommuner, men det finns också privata utförare.

I nästan alla fall har nedstängningen av varmvattenbassänger i Sverige motiverats med kostnader kopplade till bassängernas renoveringsbehov. Många bassänganläggningar som byggdes på 50-, 60- och 70-talet måste renoveras och genom att likställa effekten och nyttan av varmvattenträning med annan träning väljer regionen rehabiliteringsformer som kostar mindre ur driftsynpunkt. Men här har vi på Reumatikerförbundet ett viktigt budskap; våra grupper kan inte välja träningsform på samma sätt som andra! Friska människor kan cykla, gympa, springa eller spela fotboll beroende på vad de tycker är roligt. Men för människor med reumatisk sjukdom kan träning i varmvattenbassäng vara den enda träningsform som är möjlig på grund av smärtor och värk.

Annons

Ansvariga i regioner och kommuner som planerar att lägga ned verksamheterna; tänk om och gör rätt. I sinom tid kan det vara just du som behöver träna din värkande kropp i varmt och välgörande vatten.

Pia Lennberg

ordförande Reumatikerförbundet Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan