Annons

Annons

Annons

Debatt
Kan väljarna lita på Liberalerna?

Jag vänder mig till dig Per-Ola Grönberg, och alla de som tänker sig att lägga en röst på dig och Liberalerna i riksdagsvalet.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Patrik Lundqvist, S.

Bild: Aina Lundkvist

Annons

Du har ju alltid varit en kraft i fullmäktige som tagit kampen mot SD och deras politiska vision, för demokratin och för ett öppet samhälle. Men nu, som förstanamn till riksdagen för Liberalerna i Gävleborg så är det märkligt tyst. Varför då?

Är det Sverigedemokraterna eller du och Liberalerna som förändrats? Och vad betyder det för kommande fyra år?

Annons

Vi socialdemokrater och liberaler införde den allmänna rösträtten tillsammans. Vi har gemensamt stått upp för människors lika värde och tagit strid för demokratins värden.

Annons

Liberalerna är, eller borde vara, ett viktigt parti i svensk politik. Ett parti som alltid drivit på för demokrati, integration och jämställdhet.

I Sandviken har vi arbetat ihop i fyra år nu, så klart inte alltid ense i alla sakfrågor. Men med en stor gemensam känsla för vad som är viktigt och att alla i kommunen räknas. Det måste ju gå lika bra i rikspolitiken att garantera liberala värderingar med oss, som delar många av dem. I stället för att stötta de krafter som hyser en genuin avsmak för liberala värden och alla människors lika värde?

Att agera stödparti i en SD-koalition strider ju mot de grundläggande skälen till att Liberalerna grundades. Varför då? För att det är viktigare att visa borgerlig enighet i några sakfrågor än att kämpa för de större eviga värdena i samhället?

Det här är frågor som liberala och även tidigare moderata väljare ställer mig när jag är ute i Gävleborg, i valstugor på torg eller när vi knackar dörr. För de väljare som överväger att rösta på Liberalerna för att ni ska skydda en högerregering från att gå för långt åt höger är valet inte lätt. I slutändan är den enda garanten för ett liberalt öppet samhälle att rösta på S eller centerpartiet.

Jag vägrar tro att varken du eller andra liberala politiker eller väljare gör detta lättvindigt; och än finns det tid att ändra sig.

Patrik Lundqvist (S)

riksdagsledamot

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan