Annons

Annons

Annons

Debatt
Sverige måste återupprätta arbetslinjen

Socialdemokraterna har övergett arbetslinjen. Med deras politik fastnar människor i utanförskap och det gäller särskilt utlandsfödda. Efter åtta förlorade år behövs en ny regering och en ny arbetsmarknadspolitik.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Ulf Kristersson, M.

Bild: Jesper Ahlin Marceta

Annons

Sverige har stora problem med utanförskap och segregation. Varannan invandrad person i arbetsför ålder, totalt 700 000 personer, är inte självförsörjande. Om de jobbade i samma utsträckning som inrikes födda så skulle skattebetalarna spara 57 miljarder kronor per år.

Att överge arbetslinjen är väldigt dyrt. Men ytterst handlar det inte om pengar, utan om vilket land vi vill att Sverige ska vara. I varje gott samhälle måste det finnas starka gemensamma värderingar, som gör att vi trots våra olikheter håller ihop. Arbetslinjen är en sådan värdering.

Annons

Annons

Socialdemokraterna sa år 2014 att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet. Åtta år senare har vi istället den fjärde högsta. Och samtidigt som hundratusentals människor inte jobbar alls, eller alldeles för lite, vittnar många företag om att de har svårt att hitta folk som vill jobba.

I det läget höjer Socialdemokraterna skatterna och a-kassan – och fortsätter rakt fram på den inslagna vägen. Dessutom har antalet praktikplatser minskat med 70 procent sedan 2014, vilket har bidragit till det passiva bidragsberoende som finns i dag.

I dag är de samlade bidragen så höga att många människor inte tjänar på att ta ett jobb. Det finns inte heller några krav på aktivitet för den som långtidsarbetslös och lever på bidrag. Det här vill vi ändra på – vid ett maktskifte kommer Moderaterna att göra följande:

● Sänka skatten på arbete och införa en jobbpremie för långtidsarbetslösa så att ansträngning lönar sig bättre

● Genomföra en stor bidragsreform för att bryta utanförskapet

● Införa ett bidragstak så att de samlade bidragen aldrig kan bli lika höga som lönen från ett arbete

● Se till att den som invandrat kvalificerar sig till olika välfärdsförmåner genom arbete eller permanent och laglig bosättning i Sverige

● Bygga ut antalet praktikplatser med 30 000

● Kräva aktivitet på heltid av den som lever på försörjningsstöd

Annons

● Införa en fungerande utbildningsplikt och krav på att lära sig begriplig svenska

● Kraftigt sänka kostnaden för att anställa långtidsarbetslösa

Annons

Socialdemokraternas politik leder till att människor fastnar i utanförskap, vilket spär på segregation, psykisk ohälsa och kriminalitet. Sverige har inte råd med fyra år till – nu behövs en ny regering som återupprättar arbetslinjen.

Ulf Kristersson (M)

partiledare

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan