Annons

Annons

Annons

Debatt
Samma val igen – det är anställda mot kapitalet

Vi går till val med samma valmöjligheter som tidigare. Det är anställda mot kapitalet.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Rösta för mer jämlikhet, rättvisa och solidaritet! skriver LO-facken.

Bild: Therese Nilsson

Annons

Det är välfärd eller skattesänkningar. Det är en politik för jämlikhet eller för mer pengar till dem som redan har för mycket. Det är Socialdemokraterna mot de blåbruna.

Inget är nytt inom politiken. Möjligen försöker partierna likna varandra för att stjäla varandras väljare. Partiernas ideologier skiftar dock inte, och de kan förklara alla omröstningar i riksdag, region och kommun. Möjligen förvirrar enstaka populistiska utspel.

Annons

Annons

Kampen står som alltid mellan anställda och kapital. Rött mot numera blåbrunt, då SD gaddat ihop sig med moderater, kristdemokrater och liberaler.

Här förklaras valet:

- Det är valet mellan Socialdemokraternas gemensamma lösningar i välfärden, eller de blåbrunas idé om att var och en ska klara sig själv och kunna utförsäkras från sjukförsäkringen.

- Det är valet mellan Socialdemokraternas gemensamma välfärd för alla, eller de blåbrunas stöd till kapitalets näringsliv att tjäna pengar på vår välfärd med privatiseringar.

- Det är valet mellan trygga anställningar och krav på bättre arbetsmiljö, eller blåbrunas sämre anställningstrygghet, a-kassa och oschyst konkurrens med dumpade löner.

Lyssna inte på dimridåer om elpriser eller kärnkraft. Visst är det åt helvete för höga priser på el. Men det beror främst på krig och övriga Europas ryska gasberoende. Sverige exporterar mest el i Europa. Problemet är ”marknaden” som just de blåa annars alltid anger som lösningar på problem.

Men marknadslösningar och privatiseringar är en katastrof. Inget har blivit bättre av att privatisera apotek, bilbesiktning eller hemtjänst. Tvärtom. Bara dyrare och med sämre tillgänglighet när privata aktörer ska knycka russinen ur kakan.

Elen är dessutom ännu dyrare i övriga Europa när tillgång och efterfrågan får sätta elpriser som gör det 15 gånger dyrare att bo 100 meter fel om en påhittad linje för elområde.

Annons

Hela Europa är förbannade på dessa ”marknadslösningar”. Det kommer tvinga fram lösningar.

Annons

Men till dess kan vi lösa våra egna problem tillsammans. Det gör vi genom att ge Socialdemokraterna tillräckligt med röster för att göra riktiga politiska reformer. Utan stök från marknadskramare.

Rösta för mer jämlikhet, rättvisa och solidaritet!

LO-facken

Maja Ullberg, ordförande i Gävle och Älvkarleby, Peter Ahlmén, ordförande i Sandviken, Stefan Edlund, ordförande i Hofors och Anders Öqvist, ordförande i Ockelbo

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan