Annons

Annons

Annons

Slutar servera lunch på The Church – satsar på kvällarna

Högre priser och allt färre lunchgäster är en växande utmaning för restaurangerna.

Nu väljer The Church i Sandviken att sluta med lunch.

– Det var ett lätt beslut, säger krögaren Shawn Afshari.

Text: 

I förra veckan berättade tidningen om hur lunchpriserna i Sandviken höjts på flera av ortens restauranger – bland dem var The Church som då hade ökat priset för en lunch med 10 kronor, till 135 kronor.

Nu går restaurangen ut på Facebook och berättar att detta blir sista veckan man kan äta lunch inne i den gamla kyrkan – på grund av de ökande råvarupriserna.

The Church.

Bild: Emma Åhman

Annons

Efter ett möte med sina leverantörer, som berättade att priserna skulle höjas ytterligare fattades beslutet snabbt.

Annons

Var det ett svårt beslut att sluta servera lunch?

– Nej, verkligen inte. Alla restauranger har olika kostnader. För oss handlar det om att vi hade varit tvungna att ta strax under 200 kronor per lunch för att det skulle bära sig för oss, säger Shawn Afshari.

Han är noga med att påpeka att det här inte innebär att man kommer att stänga – det kommer fortsätta att vara öppet senare på dagen då middagarna kommer att utgöra hela verksamheten.

"Får man inte ihop ekonomin så måsman ta ett sånt beslut. Det handlar om att se till att restaurangen är lönsam. Det är ingen idé att stå här och jobba gratis", säger Shawn Afshari.

Bild: Simon Ridell

Det är inte bara de höjda priserna för råvaror och el som gjort det tuffare.

– Många jobbar hemifrån, eller tar med lunchlåda för att spara på grund av inflationen. Så oavsett vilket pris man har på lunchen så har antalet lunchgäster minskat, säger Shawn Afshari.

Kommer bara att ha öppet för att servera middag framöver.

Bild: Niklas Sundin

Han vet inte om någon annan restaurang slutat servera lunch på grund av prisökningarna, men är noga med att olika restauranger har olika förutsättningar.

– Det är väldigt svårt för många. Vi har några restauranger i Sandviken som lever på luncherna. För att ha öppet måste vi ha fyra-fem personer som jobbar. Ett mindre ställe kanske klarar sig på en eller två och kan rida ut det här, säger han.

Annons

Annons

Påverkar det här beslutet era anställda?

– Ja, självklart. Det påverkar de anställdas timmar. Hur mycket håller de ansvariga på att se över nu. Det är för tidigt att säga, beslutet togs i förrgår.

Var det ett alternativ att ändra menyn istället för att sluta servera lunch?

– Alla restauranger har olika koncept och vi jobbar med färska råvaror. Att sänka kvaliteten är vi inte beredda att göra.

Kommer ni att börja servera lunch igen om priserna går ner?

– Så länge det finns en lönsamhet vill vi självklart ha intäkter, men som det är nu är det otroliga kostnader.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan