Annons

Annons

Annons

Debatt
Därför målar vi staden grön i dag

I dag kommer många som flanerar i Gävle mötas av en ovanlig syn – vi har dragit en lång grön linje längs några gator mitt i staden.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vårt syfte med detta är att sprida kunskap om hur vardagen ser ut för personer med synnedsättning och kännedom om Synlinjen, en stödlinje som ger råd och hjälp i alla frågor som rör synnedsättningar. Synlinjen startades av Synskadades Riksförbund (SRF), landets företrädare för personer med synnedsättning, och det arbete de gör är väldigt viktigt. Ja, vi hade gärna målat hela staden grön för att uppmärksamma dem, men vi nöjer oss denna gång alltså med en grön linje i centrala staden!

Annons

Annons

Sara Olsson, delägare Specsavers Gävle & Sandviken och Christina Lundgren, ordförande Synskadades Riksförbund, SRF Gävleborg gör gemensam sak för at uppmärksamma synskadades vardag. Foto: Specsavers

Bild: Privat

Vår gröna linje tar tydliga omvägar förbi hinder på marken – fasta eller tillfälliga - som för en normalseende inte innebär något större problem, men som för en person med synnedsättning kan vara mycket problematisk. Gatupratare, slarvigt parkerade elscootrar, bänkar – allt som kan utgöra utmaningar och ibland obehagliga överraskningar för personer med synnedsättning.

Vardagsproblem kan absolut handla om hinder på trottoaren – men det är ju bara en slags utmaning personer med synnedsättning möter varje dag. Synlinjen, vars rådgivare har egen erfarenhet av att leva med en synnedsättning, svarar på en mängd olika slags frågor via telefon eller e-post. Det kan handla om sådant som att beställa ett vaccinationsbevis, att säkerställa att man verkligen pratar med en polis som ringt på dörren, att säkert ta sig ner för en trappa och mycket annat.

Den gröna linjen på stadens gator är främst symbolisk – för att påminna om att behoven är stora. 200 000 svenskar lever i dag med synnedsättning eller är blinda, och över två miljoner svenskar har fått en diagnos på ögonsjukdom av en ögonläkare. Många är förstås även drabbade i stad av Gävles storlek. Synlinjen är en viktig verksamhet, som samtidigt bedrivs med knappa resurser.

Annons

Så käre Gävlebo – ser du vår gröna linje i dag, ägna gärna dessa frågor en tanke och berätta ännu hellre för en vän, familjemedlem eller kollega att Synlinjen finns. Ju fler som känner till den, desto mer hjälp kan ges.

Sara Olsson

delägare Specsavers Gävle & Sandviken

Christina Lundgren

ordförande Synskadades Riksförbund, SRF Gävleborg

 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan