Annons

Annons

Annons

Valet 2022

Drömmen om Gävle – så kan kommunen komma att styras

Efter valet 2018 förhandlade partierna i nio veckor innan det var klart med ett nytt styre för Gävle kommun. Nu väntar nya överläggningar om vilka som ska få makten i stadshuset.

Här har vi listat åtta tänkbara – och mindre tänkbara – konstellationer som kan ta över den 1 januari 2023.

Text: 

Om det preliminära valresultatet håller i sig tappar det nuvarande S-, L-, C- och MP-styret sin majoritet i Gävles kommunfullmäktige. Men vilka ska ta över när nästa mandatperiod inleds?

Den som vill ha majoritet måste skrapa ihop minst 33 av de 65 fullmäktigemandaten. Ett alternativ är att styra i minoritet. Men då gäller det att samarbeta med andra partier och se till att säkra upp stöd för budget och annat. Annars blir varje omröstning en rysare.

Här listar vi åtta styren som bygger på det preliminära valresultatet:

Bästisarna

William Elofsson (M), Jan Myléus (KD) tillsammans med Per-Åke Fredriksson (L) och Richard Carlsson (SD) är ett av flera tänkbara scenarion.

Bild: Markus Boberg

Annons

Annons

M och KD (med stöd av SD och L)

Mandat: 33 (17+16).

Kommentar: Det här är en bromance med potential, för William Elofsson tar gärna en öl med Jan Myléus berättade han i våra politikerintervjuer inför valet. De gör också utspel tillsammans och det finns en tydlig personkemi mellan Elofsson och Myléus. Men sen måste de ju få mig sig SD och L också.

Sannolikhet: Pengarna tillbaka.

Kraschfaktor: Stabilt.

Återträffen

Samma fast annorlunda. William Elofsson (M), comeback kid Per-Åke Fredriksson (L) och Jan Myléus (KD) tillsammans med Richard Carlsson (SD).

Bild: Markus Boberg

M, KD och L (med stöd av SD)

Mandat: 33 (20+13).

Kommentar: Den här påminner mycket om ”Bästisarna” och bygger på att L återvänder till den blåa sidan. Men det kommer att kosta, för något avgörande måste SD få om de ska agera stödparti. Kanske en övervakningscentral med dygnet-runt-bevakning av alla kameror i Gävle?

Sannolikhet: Trolig.

Kraschfaktor: Medelhög.

Åsa Wiklund Långs kvintett

Det är ingen tvekan vem som är bandledare här va? Om den nuvarande majoriteten får med sig Vänsterpartiet och Maritha Johansson så har de 35 mandat.

Bild: Markus Boberg

S, L, C, MP och V

Mandat: 35.

Kommentar: Den här ensemblen skulle kunna spela tillsammans ett tag. Maritha Johansson (V) är öppen för samarbete med S, L, C och MP och Åsa Wiklund Lång (S) har sagt att hon inte stänger några dörrar, annat än mot SD. Tveksamt hur C och L ställer sig till samarbete med V som de är bittra fiender med – i alla fall på riksplanet.

Annons

Sannolikhet: Tänkbar.

Kraschfaktor: Hyfsat hög.

Annons

Tillbaka in i värmen – nästan

V portades från det rödgröna samarbetet (S, V och MP) 2018. Är de välkomna tillbaka in i värmen nu?

Bild: Markus Boberg

S, L, C och MP (med stöd av V)

Mandat: 35 (30+5).

Kommentar: En variant på föregående konstellation. V får vara med, men ändå inte fullt ut, vilket L och C kan ha lättare att acceptera. På riksplanet får V ofta höra att de agerar dörrmatta åt S, men har kaxat upp sig rejält under Nooshi Dadgostars ledning. Gäller det även i Gävle?

Sannolikhet: Hyfsad.

Kraschfaktor: Medel.

Majoritet med problem

Blixtar och dunder. Det skulle det slå om den här kvartetten om den skulle bli av. Men var är kvinnorna...

Bild: Markus Boberg

M, SD, KD och L

Mandat: 33.

Kommentar: Skulle ge exakt så många mandat som krävs för att uppnå majoritet. Bygger på att L överger sina kompisar i S, C och MP. ”Inga kommentarer”, har Per-Åke Fredriksson (L) sagt om det. Men Jan Myléus (KD) vill inte styra ihop med SD, bara samarbeta i sakfrågor. En linje som även L driver på riksnivå.

Sannolikhet: Medel.

Kraschfaktor: Kan bli bråkigt.

Den osannolika duon

William Elofsson (M) och Richard Carlsson (SD) vid rodret är nog det helst Sverigedemokraterna hoppas på. Och med KD och L lite mer i bakgrunden.

Bild: Markus Boberg

Annons

M och SD (med stöd av L och KD)

Mandat: 33 (27+6).

Kommentar: Det här är den variant som SD helst hoppas på. Richard Carlsson (SD) sa tidigare att han till och med kandiderar till att bli kommunstyrelsens ordförande. M, SD och KD är överens om mycket, bland annat trafiken, Rörberg, vindkraften och att Agnes Kulturhus är ett skrytbygge. Men vill M jobba så nära SD som också kräver en återvandringshandläggare i kommunen?

Annons

Sannolikhet: Kanske.

Kraschfaktor: Hög.

Det omaka paret

Åsa Wiklund Lång (S) och William Elofsson (M) är inte match made in heaven, men tillsammans skulle de kunna bilda en majoritet.

Bild: Markus Boberg

S och M

Mandat: 35.

Kommentar: Skulle ge en stabil majoritet, men göra många väljare besvikna. De två kan kanske kompromissa om frågor som rör näringsliv, skola och trygghet, men frontalkrockar på andra områden, exempelvis när det gäller vindkraft och hur Gävle centrum ska se ut.

Sannolikhet: Skojar du?

Kraschfaktor: 800 grader, du kan lita på mig, du kan lita på mig.

Nödlösningen

De här fem skulle nog få svårt att hålla ihop. Men de skulle få majoritet i alla fall.

Bild: Markus Boberg

S, L, C, MP och KD

Mandat: 33.

Kommentar: M gör upp med SD vilket får Jan Myléus (KD) att lacka ur och gå till motståndarsidan.

Sannolikhet: Skulle inte tro det.

Annons

Kraschfaktor: Hög.

Fakta

Vill du lägga pussel själv?

Så här många mandat får partierna i Gävles kommunfullmäktige, enligt det preliminära valresultatet. Minst 33 mandat krävs för att få majoritet.

Socialdemokraterna: 21 (lika många som i dag)
Moderaterna: 14 (+2)
Sverigedemokraterna: 13 (+2)
Vänsterpartiet: 5 (-1)
Liberalerna: 3 (-2)
Centerpartiet: 3 (-1)
Miljöpartiet: 3 (lika)
Kristdemokraterna: 3 (lika)

Totalt: 65

Bildkollage: Markus Boberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan