Annons

Annons

Annons

Sandvikens centrum

Minnesord: Tack Janerik för många intressanta stunder

Det har tidigare meddelats att Janerik Bywall avlidit 90 år gammal.

Janerik var stadsarkitekt i Sandvikens stad och efter kommunsammanläggningen i Sandvikens kommun. Han var stadsarkitekt mellan åren 1964-1995.

Janerik Bywall.

Bild: Arkivbild

Tillsammans med kommunalrådet Gösta Sandin var Janerik en av de personer som haft mycket stort inflytande över stadsbyggnadsverksamheten och den fysiska planeringen i Sandvikens kommun. Under Janeriks tid skapades bland annat Nya Bruket där den berömde arkitekten Ralf Erskine innehade en central roll. Vallhov var en annan stadsdel som byggdes.

Annons

Annons

Till Janeriks uppgifter hörde också att följa utvecklingen av de kulturhistoriska miljöerna Högbo Bruk, Gysinge, Gamla Bruket med flera.

Då Janerik gick i pension anlitades han av Högbo Bruk för att arbeta med hur den kulturhistoriska miljön skulle förenas med den kommersiella miljö som växt fram i Högbo.

Janerik var en kompetent, lojal och kreativ stadsarkitekt. Han var en mycket respekterad och omtyckt kollega.

Janerik hade en konstnärlig ådra. Han var en god akvarellmålare. Motiv till tavlor fann han bl a när han åkte långfärdsskridskor, vilket var en av de friluftsaktiviteter han utövade. Skidåkning var också högt prioriterad. Orientering var en idrott hela familjen utövade. På sommaren kunde det bli Bohuslän med segling mm.

Vi har under åren haft många diskussioner rörande stadsbyggnad och planering. Ibland var det känsliga beslut som skulle fattas, då var det tryggt att ha Janerik Bywall som vår stadsarkitekt.

Tack för många intressanta stunder. Vila i frid.

CG Sjölander

Stefan Hedin och

Svante W Nordh

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan