AnnonsMedborgarskolan Gävle

En uppskattad del av Gävles musikliv - Rikard på Medborgarskolan brinner för musik och gemenskap: "Alla är välkomna"

Du kanske har hört talas om Medborgarskolan i Gävle, men det är inte alla som vet vilka möjligheter som gömmer sig bakom dörrarna. Du kan bland annat lira med ditt band, podda om intressanta ämnen, få hjälp med att spela in en musikvideo, med mera.

– Det viktigaste är att du har roligt hos oss, säger Rikard Sjöblom, verksamhetsutvecklare musik och media.

Lira med ett band, podda om intressanta ämnen och spela in en musikvideo. Det är bara några av sakerna du kan göra på Medborgarskolans musikhus Blåsåsen i Gävle.

Rikard Sjöblom har arbetat som verksamhetsutvecklare med fokus på musik och media på Medborgarskolan i Gävle sedan mars 2022, men han har spelat gitarr/keyboard och repat med flera olika band inom olika studieförbund sedan slutet av 90-talet.

– Jag började spela gitarr och sjunga på Helges fritidsgård i Andersberg redan 1996, då med vårt skatepunkband Overhead. Sedan dess har det blivit många olika replokaler och band, bland andra Beardfish och Gungfly. Vi spelade ett flertal gånger åt Medborgarskolan, bland annat på Blå Scenen som var en konsertserie på Stadsbiblioteket. Studieförbund har alltid varit en självklar del av att spela i band så det känns jätteroligt att arbeta med det från den här sidan staketet också, säger han.

Läs mer om Musikhuset Blåsåsen på Medborgarskolan i Gävle och hitta kontaktinfo till Rikard här

Rikard Sjöblom är verksamhetsutvecklare musik och media på Medborgarskolan i Gävle.

Medborgarskolan har flera replokaler. Det finns även ett akustikbehandlat rum för sång- och instrumentlektioner samt inspelning av podcast och sång. Rikard Sjöblom berättar att det finns de som spelar för att bli proffsmusiker, medan andra för att de tycker att det är kul.

– Det spelar ingen roll vilka ambitionsnivåer du har. Alla är välkomna. Det är stor variation på både musikstilar, ålder och ambition på Blåshuset. Vissa repar för att det är skoj och för att man vill utvecklas, medan andra har högre ambitioner än så och siktar på total världsdominans. Oavsett vilket är alla välkomna och det är poängen, säger Rikard och fortsätter:

– Vi har också en studio i Blåshuset där vår tekniker Mats Brandt sköter spakarna. Den finns tillgänglig för uthyrning också, även om man inte repar hos oss, säger han.

Här hittar du utbud och info om Medborgarskolans samtliga musikcirklar

Om du söker replokal, instrument, inspelningsstudio eller likasinnade musiker är Medborgarskolans musikhus Blåsåsen i Gävle en bra plats att vända sig till.

I Medborgarskolans verksamhetslokaler på Drottninggatan i centrala Gävle finns även en livestream-studio, där du kan sända digitala föreläsningar.

Om du vill få lite mer kött på benen innan du ställer dig framför mikrofonen, eller plockar upp ett instrument, finns det massor av musikkurser och studiecirklar på Medborgarskolan att välja mellan. Merparten av utbudet är gratis, men ibland kan det tillkomma en kursavgift.

Från kurser och evenemang till studiecirklar och samarbeten - här hittar du all info om Medborgarskolan

På Medborgarskolans musikhus Blåsåsen i Gävle kan band och musiker repa, spela in livestreams, producera musik och spela in sin musik i studio med hjälp av branscherfarna personer från Medborgarskolan.

Det populäraste kursen just nu riktar sig till de som vill lära sig att producera musik.

– Det finns bara en sak som jag tycker är svårt med mitt jobb. Det är när någon frågar mig hur många streams jag tror att de kan få på Spotify. Då brukar jag fråga dem om de har kul medan de spelar in musik. Det är det viktigaste, säger Rikard Sjöblom.

Här hittar du kontaktuppgifter till förbundskansliet och Medborgarskolan alla lokalkontor

Inbäddat innehåll

Om du vill ta din musik till rörligt format har Medborgarskolan även kamerautrustning och greenscreen för livestreams och livemusikvideos.

– En grundtanke som jag alltid har med mig är att man lär sig tillsammans. Om du har en dröm som du vill förverkliga så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Musik är bara en liten del av Medborgarskolans stora utbud, säger Rikard Sjöblom.

Fakta

Kort om Medborgarskolan Gävle

Adress: Drottninggatan 23, Gävle.

Telefon: 026-60 50 80.

E-post: gastrikland@medborgarskolan.se

Hemsida: https://www.medborgarskolan.se och https://www.medborgarskolan.se/om-medborgarskolan/ortssidor/medborgarskolan-gavleborg/

Expeditionens öppettider: Mån-tor 8-16, fre 08-15

Kort om: Medborgarskolan – ett humanistiskt studieförbund som sätter viljan att lära först – spelar en viktig roll i dagens Sverige. Skolan drivs av att skapa en högre mening, av att utveckla människors intressen till ny kunskap – genom hela livet. Medborgarskolan är en ideell förening och verksamheten är öppen för alla. Medborgarskolan vet att ny kunskap väcker mod och nya möjligheter och får människor att våga säga vad de tänker och tycker. Skolan vill inspirera människor att utvecklas och hämta ny kunskap på ett lustfyllt sätt. Med folkbildning, uppdragsutbildningar och skolverksamhet engagerar Medborgarskolan många människor i hela landet – från Kiruna i norr till Ystad i söder.

Denna text är en annons producerad av Bonnier News Brand Studio och inte av Gefle Dagblads redaktion. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på cm.native@bonniernews.se
Till toppen av sidan