Annons

Annons

Annons

Gävle

Jägare hade minor och sprängmedel i bostaden – åtalas

I mannens klädkammare fanns militär sprängdeg, pentylstubiner, minor och granater.

Nu riskerar mannen, som även fått sina jaktvapen beslagtagna, fängelse.

Text: 

Det var i november 2021 som tullen av en annan anledning gjorde en husrannsakan hemma hos jägaren. När tulltjänstemännen hittade sprängämnen, larmminor och pentylstubiner i en klädkammare tillkallades polis och mannen i 55-årsåldern greps.

De militära sprängämnena och larmminorna hittades i ett förråd i mannens bostad. Tullen larmade polis som grep mannen. Nu åtalas han.

Annons

Annons

Han blev först delgiven misstanke om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, men det har under polisutredningen inte framkommit något som tyder på att mannen planerade att spränga något. Han åtalas nu i stället för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Militära larmminor.

Ett brott som om han döms kan straffas med minst sex månaders fängelse.

I samband med tillslaget omhändertog polisen mannens jaktvapen. Ett beslut som han överklagade till förvaltningsrätten, utan framgång.

Militär sprängdeg och pentylstubin.

Vid tillslaget förvarade mannen jaktammunition helt öppet, och nyckeln till vapenskåpet låg lättillgängligt i ett intilliggande skåp.

Mannen har i förhör erkänt innehav av de militära sprängämnena, men hävdar att han inte har tänkt använda dem till något.

– Ja, vad ska jag göra, det har varit hemma hos mig, säger han i förhör.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan