Annons

Annons

Annons

Hofors

Far och son är rullande äppelmustare: "En kul grej"

Äppelträden dignar och samveten gnager i stugorna. Man borde ta rätt på det där. Plocka, safta och koka mos.

Precis då vill Stefan och Rasmus Karlsson rycka in. I höst kör de runt med sitt mobila äppelmusteri – skåpbilen där äpplen blir dryck på box, i en rasande fart.

Text: 

Rasmus och pappa Stefan Karlsson skummar av musten medan den pastöriseras. Tatueringen i Stefans nacke lyder "Family is forever".

Bild: Ebba Pettersson

Annons

Det är trångt i en skåpbil. Särskilt när den rymmer fruktkross, fruktpress och gasolkök – plus baljor, korgar, kastruller och annat som behövs för att göra äppelmust.

– Det gäller att man jobbar bra ihop, annars är risken att någon gör illa sig, säger Stefan Karlsson.

Han och sonen Rasmus är så synkroniserade att det knappt går att hänga med, när de drar igång.

Med ett durkslag matar Rasmus Karlsson ned äpplen i krossen.

Bild: Ebba Pettersson

LÄS OCKSÅ: Här mustas äpplen i Valbo

Annons

Rasmus matar sköljda äpplen i krossen. Stefan ruskar om den när det behövs. På något sätt står alltid en korg där den ska, vid rätt tillfälle – och fruktpressens stora handtag snurrar fritt och säkert genom luften.

Annons

Familjen köpte in det mobila musteriet Pommepomme förra året, av bekanta i Bagarmossen.

– De hade pratat om att sälja i två års tid. Vi slog till. Det är en kul grej och något som ungarna kan göra. Gillar vi det inte så behöver vi inte fortsätta, säger Stefan.

Stefan Karlsson skaffade det mobila musteriet som en kul grej.

Bild: Ebba Pettersson

Både han och frun Mari har andra jobb. Eftersom Stefan jobbar skift har han tid att musta också. Än så länge är det Rasmus som hakat på, men tanken är att hans syskon också kan musta om de vill.

– Fast man kan bara vara två som håller på samtidigt, annars blir det för trångt, säger Stefan.

Det här är deras första säsong och de har massor av bokningar. Främst i Stockholmsområdet, hos de tidigare musteriägarnas kunder.

– Vi ska åka dit några gånger och till Uppsala en gång. Mest till privatpersoner, men vi ska också till ett par besöksträdgårdar och ett byalag, säger Stefan.

Det är tjänsten att musta kundens egen frukt, som Karlssons säljer. Det kräver färre tillstånd än om de sålde själva musten.

Äppelmustandet är första jobbet för Rasmus Karlsson, 17.

Bild: Ebba Pettersson

På sikt hoppas de hitta fler kunder i Hofors och Torsåker med omnejd.

Annons

När äpplena pressas fylls en kastrull med råmust. Den går utmärkt att dricka, kan frysas och håller några dagar i kylskåp. Men Karlssons är inte färdiga. Det är dags för pastörisering.

Annons

På gasolköket värms musten upp till 79 grader innan den tappas på påsar.

– Det är det här som tar tid. Pastöriseringen gör att musten håller sig i upp till två år, säger Stefan.

När musten värmts upp till 79 grader är den redo att hällas i påsar.

Bild: Ebba Pettersson

Nästan allt som behövs finns i bilen. Kunderna behöver tillhandahålla el till maskinerna och vatten till diskning.

För nyblivna mobila mustare är det mycket att klura ut. Allt från hur mycket saft olika äpplen ger, till hur tätt uppdrag kan bokas och hur bilen ska packas. Karlssons får hjälp av musteriets förra ägare att komma igång.

Säsongen är kort. Den kan fortsätta i oktober, eventuellt en bit in i november.

– Vi har kört tre gånger. Det är jättekul att träffa folk på det här sättet, säger Stefan Karlsson.

När målet är must blir det lätt att plocka äpplen – de här har Karlssons skakat ned från ett träd och plockat upp med särskilda verktyg. Småskador påverkar inte mustens smak.

Bild: Ebba Pettersson

Stefan Karlsson slår över krossad äpplen i den manuella pressen.

Bild: Ebba Pettersson

Ur pressen kommer råmust som går vidare till pastörisering.

Bild: Ebba Pettersson

Annons

Pastöriseringen görs på gasolköket där musten hettas upp till 79 grader.

Bild: Ebba Pettersson

Rasmus och Stefan Karlsson åker runt och mustar äpplen åt folk.

Bild: Ebba Pettersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan