Annons

Annons

Annons

Gävle

Han känner sig lurad av fiberföretaget – en kamp att komma ur avtalet

Ants Reiman i Gävle skrev på ett avtal med fiberföretaget Open Infra för att få fiber indraget till bostaden i Bomhus. De löften han fick lät bra men i praktiken visade det sig vara något annat. Ants känner sig lurad och har flera gånger försökt att få avtalet annullerat.

Text: 

Ants Reiman mäter hur djupt fiberkabeln ligger i gräsmattan.

Bild: Jenny Kjellin

Annons

Säljaren på Open Infra sa att fiberkabeln skulle dras från gatan, på framsidan av huset. Det var egentligen det avgörande, att anslutningen skulle gå enkelt och göra liten påverkan på tomten.

– Mot bättre vetande skrev jag på. Sedan började jag kolla upp Open Infra på nätet, vilket jag borde ha gjort först. Det visade sig ju att det var strul överallt, säger Ants Reiman.

Ingen från företaget tog kontakt för att ange ett startdatum så grävstarten kom som en överraskning. Det visade sig också att det aldrig hade varit aktuellt att gräva från framsidan.

– En dag hörde vi ljud och såg ljussken från skogsdungen här bakom, säger Ants Reiman.

Det var en traktor i full färd med att gräva i skogen utanför tomten. När Ants gick ut och frågade vad som var på gång fick han svaret från entreprenören på plats att de skulle att gräva för fiberdragningen.

Annons

Annons

Han kunde inte neka då avtalet redan var påskrivet.

Fiber utanför Ants tomtgräns.

Bild: Jenny Kjellin

Magnus Bjuggren, projektledare för Open Infras grävningar i Bomhus säger att företaget generellt föredrar att gräva i mjuk mark, av ekonomiska skäl och för att inte behöva vara i samma kabelgravar som andra ledningsägare.

– Det är dyrt med asfalt. I Gävle är det extrema regler när man gräver en ledbädd, man måste lägga ny asfalt en halv meter åt varje håll. Det är hårdare regler i Gävle än på många andra orter, vilket innebär att det blir fyra, fem gånger dyrare med asfaltering, säger Magnus Bjuggren.

Han har också hört av andra kunder att de fått intrycket från säljaren att företaget skulle dras in fiber från gatan.

Open Infras plan var istället att kabeln skulle gå tvärs genom trädgården, under trätrallen och in i huset. Ants Reiman föreslog att de skulle gräva i kanten av trädgården och dra kabeln via garaget vilket företaget godkände.

Fiberkabeln lades ned på ett djup av 13-14 centimeter. En bit från garaget kommer kabeln upp, oskyddad. Liksom den kommer upp och är dragen över en träslipers för att sedan slingra sig ut i skogen. Kabeln löper över ormbunkar och skogsmark. Stora högar av fyllnadsmassa och uppdragna stubbar ligger i skogen.

– Vi väntar på grönt ljus från kommunen innan vi gräver ned kablarna som ligger på kommunens mark. Det ska komma en inspektör i början av nästa vecka och titta, säger Magnus Bjuggren, som menar att allt är i sin ordning.

Annons

Här löper oskyddad fiberkabel över en träslipers istället för att den grävts ned.

Bild: Jenny Kjellin

Annons

Ants Reiman är inte nöjd, varken med grävning eller fiberns funktionalitet. Han säger att han känner sig vilseledd, då Open Infras entreprenörer inte agerar enligt vad de förespeglar på hemsidan. Där finns en länk till Robust fibers riktlinjer.

Enligt Robust fiber ska kablarna på tomtmark intill bostadshus läggas på 30 centimeters djup.

– Om Open Infra inte arbetar enligt detta undrar jag vad syftet med länken till Robust fiber är, säger Ants.

När tidningen pratar med projektledaren Magnus Bjuggren säger han att kabeln hos Ants Reiman ligger för grunt.

– På den här adressen vet jag att det blev för grunt. När entreprenören kom tillbaka och gjorde en provgrop märkte han att hans grävare lagt kabeln för grunt. Så, ja, det blev fel i den förläggningen, medger han.

Han säger vidare att i och med att i och med att fibern är driftsatt så tillhör den nedgrävda kabeln fastighetsägaren.

– Vill han ge våra underentreprenörer tillträde kan de komma och rätta till felet, säger Magnus Bjuggren.

Läs mer: Fiberkabeln låg för grunt på Pers åker – plöjdes sönder

Fiberkabeln ligger på ett djup av 13-14 centimeter.

Bild: Jenny Kjellin

Annons

En koll av fibrets hastigheten visar att det är långt till de tusen megabits som utlovas. "Dåligt" blir resultatet vid en test.

– Man skriver på sin hemsida om fiber med ljusets hastighet, men vi kommer inte upp i mer än 250, alltså mindre än 25 procent, säger Ants Reiman.

Han scrollar vidare på Open Infras hemsida och visar på löftet om "Omsorgsfull leverans." Där står att man gräver i kundens trädgård med största möjliga hänsyn.

Annons

Det låter bra, uppkoppling med ljusets hastighet.

Bild: Jenny Kjellin

För några veckor sedan var entreprenören på plats i Bomhus för att göra åtgärder kring kablarna och då lade Ants Reiman fram förslaget att de kunde packa ihop och lämna allt som det var – om entreprenören kunde se till att kontraktet med Open Infra makulerades. Firman packade ihop sina saker.

Efter en vecka fick Ants Reiman ett muntligt besked av entreprenören att kontraktet makulerats. Ants begärde ett skriftligt besked – och att han ville ha det inom en vecka.

– Där är vi nu. Jag har inte fått något, och det har gått mer än två veckor. jag vill inte ha med det här företaget att göra, Det känns som ett obehag att veta att jag är sammankopplad med den där firman. Det handlar inte om några jättestora summor men en känsla av att bli blåst, säger Ants Reiman.

Bild: Jenny Kjellin

Annons

En vecka efter att tidningen träffat honom verkar en lösning vara nära. De 7000 kronor som Ants har betalat får han inte tillbaka. Men han kan få avtalet uppsagt redan nu eftersom han har betalat in summan för hela avtalsperioden.

– Om han nu har betalat in summan utslagen på 24 månader så kan avtalet avslutas. Man får alltid betala in sina skulder i förväg, säger Magnus Bjuggren.

Senare samma dag fick Ants ett mejl där Magnus Bjuggren skriver att det inte finns några hinder till att avsluta avtalet mellan Ants och Open Infra och att kundtjänst kommer att administrera det.

Ants vågar inte tro på beskedet innan han fått det skriftligt, vilket han hoppas sker snart.

Annons

– Mitt mål var att få avtalet annullerat, samtidigt tycker jag inte att de ska få komma undan med de fuskarbete som de gjort. Det är ingen vågad gissning att tro att det är lika dåligt gjort på andra håll, säger han.

Ants Reiman i skogsdungen utanför tomten. Slarvigt slingrar kabeln från ett hål i marken mot Ants hus.

Bild: Jenny Kjellin

En koll av uppkopplingens hastighet ger resultatet "dålig."

Bild: Jenny Kjellin

Högar av fyllnadsmassa i skogen i samband med fiberdragning.

Bild: Jenny Kjellin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan