Annons

Annons

Annons

Parasport

Konferens om parasportens utmaningar: "Tappat enormt"

I samband med helgens stora el-innebandyturnering World Cup Volt Hockey på Gavlehov arrangerades den första av en rad årligen återkommande konferenser för att lyfta frågor kring tillgänglighet, folkhälsa och möjligheten för alla att ha en aktiv fritid.

Text

Moderator Ann-Gerd Bergdahl, RF-SISU Gävleborg i panelsamtal med Parasport Sveriges ordförande Åsa Llinares Norlin, Svenska Innebandyförbundets utvecklingschef Anders Jonsson och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Annons

Konferensen arrangerades av Parasport Gävleborg, Gävleborgs Innebandyförbund och RF-SISU Gävleborg. Förbunden har samverkat under flera år för att skapa bättre förutsättningar för personer med funktionsnedsättning att utöva idrott.

Paraidrotten har tappat enormt efter pandemin.

– Jag upplever att vi i Gävleborg ligger i framkant med det arbete vi hittills gjort, men mycket återstår. Paraidrotten tappat enormt under pandemin. Vi behöver gemensamt hitta vägar att få målgruppen tillbaka i rörelse, säger Elin Walfridsson, Parasport Gävleborg.

Annons

Elin Walfridsson, Parasport Gävleborg.

– World Cup Volt Hockey ger oss verkligen tillfälle att samverka på många plan – arenor, transporter, boende. Det är ett pilotarbete och blir ett gemensamt lärande under resans gång, säger Linus Nielsen, Gävleborgs Innebandyförbund.

Annons

– Ska man skapa förändringar på riktigt för personer med funktionsnedsättning så behöver man tänka över gränserna och jobba tillsammans, säger Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef RF-SISU Gävleborg och fortsätter:
– Med den mötesplats vi nu startar, skapar vi rum för samtal om hur Gävleborg kan samla kraft för en hållbar framtid och ge jämlika förutsättningar för en aktiv fritid för alla.

Konferensdeltagarna fick bland annat lyssna till inspiratören och äventyraren Aron Andersson som hade ett tydligt budskap – ingenting är omöjligt. Han poängterade att kraften ligger i att du själv kan välja hur du tar dig an utmaningen.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson deltog och lyfte vikten av att vi pratar om hur förutsättningarna ser ut på det lokala planet. Varje ort och förening måste få chansen att arbeta utifrån sina förutsättningar och därför är idrottsrörelsens återstartsarbete oerhört viktigt, för paraidrotten i synnerhet, menade han.

Konferensens moderator Ann-Gerd Bergdahl, RF-SISU Gävleborg, ledde avslutningsvis ett panelsamtal där Parasport Sveriges ordförande Åsa Llinares Norlin gav inspel till hur samhällsinstanser måste samverka för att ge alla möjlighet till en aktiv fritid och Svenska Innebandyförbundets utvecklingschef Anders Jonsson vill se fler föreningar som arbetar för att möta behoven, och även se samarbeten över distriktsgränserna. Anders lyfte även att det är viktigt att få fler ledare att utbilda sig på området.

Konferensen återkommer i september 2023, i samband med att nästa upplaga av World Cup Volt Hockey genomförs.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan