Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Kvinnor slår larm – misstänkt drogade på krogar i Gävle

Ett glas bubbel är det sista hon dricker, sen blir det svart. Tre unga kvinnor misstänker att de blev drogade helgerna efter varandra på Gävles krogar, nu vill de varna andra.

– Jag önskar inte ens min värsta fiende det här, säger Malin.

När Malin vaknar upp på Gävle sjukhus intensivvårdsavdelning, IVA, värker det i hela kroppen. Under natten har hon kräkts, varit okontaktbar och slutat andas. Hon har fått åka ambulans akut till sjukhuset och nu ligger hon i sjukhussängen med slangar inkopplade i kroppen. Det sista minnet hon har från kvällen innan är att hon säger till sin kompis att hon mår illa, sen är allt svart.

Malin, som egentligen heter något annat, blev plötsligt dålig inne på Hits for you. När hon vaknar upp på IVA morgonen efter är hon säker på att hon blivit drogad under kvällen.

Bild: Patricia Ståhl

Det finns inga spår av droger i Malins kropp på söndagsmorgonen. Trots det så gör hon en polisanmälan om att hon blivit drogad och skriver om händelsen på sociala medier.

Annons

– Man har ju hört om sånt här förut men jag tycker att det pratas för lite om det, säger hon.

Annons

Samma morgon vaknar Jennifer Weiss upp på samma avdelning på Gävle sjukhus. Precis som för Malin har Jennifer blivit dålig under sena kvällen. Hon har blivit okontaktbar, haft problem med andningen och drabbats av kramper.

– Mitt blodprov visade negativt för droger men läkarna misstänker att jag har fått GHB, säger Jennifer Weiss.

Drogen GHB är en klar, lite simmig och luktfri vätska med salt smak enligt hemsidan Drugsmart som är Sveriges största hemsida för unga om alkohol och andra droger. På sajten som drivs av Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN, kan man läsa att ruset från GHB liknar det man får av alkohol, men att det kommer långsammare.

En dos kan bestå av någon enstaka cl vätska, mycket mindre än en PET-flaskekork som ofta används för att dosera.

Det behövs bara en liten mängd av preparatet för att man ska känna av dess effekt. Lyckokänslor, dämpad ångest och pigghet slår mot en först. Men ruset kan därefter gå över i yrsel, huvudvärk och minnesförlust.

Det är svårt att dosera drogen och en överdos av GHB kan leda till krampanfall och medvetslöshet. I värsta fall kan den som överdoserat hamna i koma eller dö på grund av andningsuppehåll.

– De här drogerna går snabbt ut ur kroppen, säger Mikael Hedström, presstalesperson på polisen.

Redan morgonen efter att man intagit drogen kan alla spår av den ha lämnat kroppen. Mikael Hedström säger att det därför inte går att utesluta att kvinnorna fick sina drinkar spetsade med något preparat trots det negativa blodprovet. Men att slå fast att det skulle handla om GHB tycker han inte att man ska göra.

Annons

– Det är ju en lätt drog att få tag på men vilken drog är inte lätt att få tag på idag via internet, säger han.

Annons

Polisens presstalesperson Mikael Hedström ser inga tecken på att det skulle vara extra mycket fall av spetsade drinkar nu men uppmanar alltid krogbesökare att hålla koll på glaset i handen.

Bild: Amanda Bodin

Malin och Jennifer överlevde båda natten tack vare sina vänner och sjukvårdspersonal men en vecka efter händelsen har de fortfarande ont i kropparna. Förutom smärtan i bröstkorgen efter hjärt- och lungräddningen så är det något mer. De känner sig svagare fysiskt och orkar inte längre med det tempo som de höll förut. Och Ellen känner igen sig i deras situation.

Första helgen i september, en vecka innan Malin och Jennifer blev drogade på Hits for you och Brända bocken så blev Ellen plötsligt dålig när hon var på Harrys på Drottninggatan. Hon minns inte så mycket av kvällen men vet att hon har kräkts på krogen och uppträtt berusad.

– Jag är så tacksam att polisen och vakterna lät min sambo ta med mig hem och att de inte körde mig till en fyllecell, säger hon.

Ellen insisterade på att inte behöva åka in på sjukhuset eftersom hon är rädd för sjukhusmiljöer. Istället fick hennes sambo vaka över henne under natten.

– Min sambo har berättat för mig att han trodde att jag skulle dö under natten. Han har sagt att det var det värsta han varit med om i sitt liv, säger Ellen.

Ellen, som egentligen heter något annat, vet inte var, när eller hur hon blev drogad. Det sista hon drack var ett glas bubbel, sen blev det svart.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Hon gjorde aldrig någon polisanmälan. Skammen över att inte ha skyddat sig tillräckligt fick henne att inte ens vilja berätta för sin familj.

– Det var när jag fick se Malins inlägg på sociala medier och såg att andra också drabbade som jag vågade prata om det. Det är skönt att veta att man inte är ensam, säger hon.

Annons

På IVA har Malin fått höra att fyra kvinnor kommit in på sjukhuset samma natt med liknande symptom. En av dem var Jennifer Weiss. Och på sociala medier trillar meddelanden in från andra kvinnor som drabbats. Både samma helg och tidigare.

Att det skulle vara flera kvinnor som drabbats samma helg i Gävle är inget som polisens presstalesperson Mikael Hedström har kännedom om och han uppmanar inte till mer försiktighet än vanligt.

– Det är inte jättevanligt att det här händer men vi vet om att det förekommer. Man ska alltid hålla koll på sitt glas så att ingen stoppar i något i det. Det finns inget mer brottsförebyggande att göra tyvärr, säger han.

I hopp om att ge andra utsatta kvinnor stöd, skrämma de som spetsar drinkar med droger och öka medvetenheten kring fenomenet så gick Jennifer Weiss ut i P4 Gävleborg och delade sin historia.

Bild: Patricia Ståhl

Varken Malin, Ellen eller Jennifer vet var, när eller hur de skulle ha blivit drogade. De har letat igenom sina telefoner efter svar på vilka som har varit nära dem under kvällen men inget har lett dem framåt.

– Jag vill inte själv veta vem det var som gjorde det men jag vill att polisen ska få tag på personen, säger Ellen.

Hon har svårt att bearbeta det hon varit med om. Trots att hon vet att hon inte bär någon skuld i det som hänt så skäms hon fortfarande över att det kunde ske.

Annons

– Man känner en press över att man ska kunna svara på när och hur det hände och kan man inte det så tänker folk att man bara blivit för full, säger hon.

Även för Malin och Jennifer har händelsen satt djupa spår.

– Jag klarar knappt av att gå och handla. Jag tycker att det är jättejobbigt att vara där det är mycket folk. Jag vet inte när jag kommer våga gå ut och beställa en dricka i baren igen, säger Malin.

Och nu vill de varna andra krogbesökare. Genom att dela med sig av sina upplevelser på sociala medier, i radio och i tidning så hoppas de på att skrämma de som spetsar drinkarna och att krogbesökare håller mer uppmärksamhet på sina glas.

– För jag skulle inte ens önska det här som hände mig på min värsta fiende, säger Malin.

Fotnot: Malin och Ellen heter egentligen något annat.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan