Runt om i Europa förbereder länder sig för energibristen som väntar i vinter. För många hushåll kan det innebära en högre elräkning, särskilt om man har eluppvärmning. Men även för de som värmer huset med fjärrvärme kan priset stiga.
– Som mest 10 procent, sedan beror det på vad vi hittar, säger Niclas Reinikainen, vd på Sandviken energi.
Han syftar på bristen på trä, som har drabbat företaget. Just nu letar de för fullt för att kunna säkra mer miljövänlig uppvärmning för Sandvikenborna.
– Vi har säkrat produktionen det här året med pellets, men det saknas 20 procent stamvedflis och 30 procent returträ, så nu jagar vi in procenten vi behöver, säger han.

Fjärrvärmeverket i Sandviken.
Bild: Jörgen Svendsen
Annons
Annons
Sandviken energi har leverantörer som Billerud Korsnäs, Mellanskog och även lokala skogsägare, berättar Niclas Reinikainen.
– Framför allt nu på hösten har vi märkt att vi får inte tag i bränsle helt enkelt. Det säljs över kontinenten och behövs till el i stället, säger han.
30 ton flis ger runt 100 megawattimmar och kan värma fem normalvillor på ett år, enligt Filip Eriksson som kör flishugg, som tidningen tidigare pratat med.
Torv kan eldas i värmeverket i Sandviken, precis som för drygt ett år sedan. Det minskar transporterna, men torv har dyra utsläppsrätter. Det är även klassat som ett fossilt bränsle av EU.
– Det är stora höjningar på utsläppsrätterna. Vi hoppas på att vi ska kunna få in så mycket biobränslen som möjligt för att hålla ner kostnaderna och också slippa släppa ut koldioxid, så klart, säger Niclas Reinikainen.

Niclas Reinikainen, vd på Sandviken energi. "Vi hoppas på att vi ska kunna få in så mycket biobränslen som möjligt för att hålla ner kostnaderna och också slippa släppa ut koldioxid, så klart", säger han.
Bild: Pressfoto
När Sandviken bygger ihop fjärrvärmenätet med Gävle, förbättras situationen, berättar han.
Annons
– Det innebär en väldigt bra sak för Sandvikenborna. Vi får den största delen av restvärmen från industrin och Billerud Korsnäs, och vi slipper elda med fossila bränslen, men blir det riktigt kallt kanske vi behöver gå in och stärka med olja vissa dagar, säger han, och fortsätter:
Annons
– Satsningen innebär att vi får väldigt bra miljövärden här i Sandviken och alla transporter med skog som ska brännas kommer att försvinna, och det blir en stor miljövinst.
Nedgrävning av 22 kilometer långa ledningar pågår och flera gator i Sandviken är uppgrävda och påverkas framöver.
– Jag tror att vi ska kunna börja leverera i slutet på 2024, säger Niclas Reinikainen.
Fram till att projektet är klart står Sandvikens värmeverk ensamt för fjärrvärmen på orten.
– Om vi inte hittar bränsle till bra priser och måste gå på torv nästa år är vi tvungna att höja priserna, säger Niclas Reinikainen.

Sandviken energi eldar torv i fjärrvärmeverket i brist på förnybart bränsle.
Bild: Leif Lundström
Samtidigt påpekar han att villaägare som har fjärrvärme har ett mycket bättre läge ekonomiskt inför vintern än de som värmer huset med direktverkande el.
– Det är låga kostnader att värma upp med fjärrvärme. De som har det nu har tur. Om det blir en prishöjning är den modest jämfört med på el.

Bild: Niklas Sundin