Personer på gården såg på tisdagsmorgonen att massor med fåglar hade samlats i hagen där alpackorna höll till. Sedan upptäcktes att en alpacka blivit dödad och äten av under natten.
Sone Persson, naturbevakare hos Länsstyrelsen Gävleborg, blev kontaktad. Han åkte ut till gården och gjorde en besiktning.
I hagen fann han spår från två vargar.
– Jag hittade också spillning från varg och har tagit dna-prover på spillningen. Jag topsade också sårskadorna på alpackan. Nu ska vi försöka ta reda på varifrån vargarna kommer, om det är fråga om kända individer eller om det är en nyetablering.
Annons
Annons
Han berättar att det i vintras bedrevs jakt på varg i området.
– Då sköts de vargarna bort som vi kände till. Men det finns angränsade revir, Björnås eller Tönsen till exempel. Vargarna kan vara därifrån. Eller så kan det vara en helt ny etablering med ny parbildning

Sone Persson är naturbevakare hos länsstyrelsen. Bilden till höger visar vargspår från gården i Åmot. Bild: Länsstyrelsen.
Bild: Catharina Hugosson
Kring hagen fanns rovdjursavvisande stängsel med spänningen 3 800 volt.
– Rovdjursstängsel är jättebra. Men det är inga Berlinmurar och funkar inte hundra procent. Vargar kan ta sig in om viljan finns. Det får gärna var lite högre spänning än 3 800 volt också, säger Sone Persson.
På gården finns även hästar och får. Men inga andra djur ska ha kommit till skada vid attacken.
Sone Persson uppmanar nu personer att göra en anmälan till länsstyrelsen om de ser varg eller upptäcker spår eller spillning från varg i området.
– På så sätt kan vi få bättre kunskap om vilka vargar det rör sig om.

Alpackan på bilden har inget med innehållet i texten att göra. Bild: TT