Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2022

SD-toppen från Gävle invald i riksdagen – för Södermanlands räkning

Gävlepolitikern Mattias Eriksson Falk (SD) har blivit invald i riksdagen – men tvingas sitta på Södermanlands bänk.

– Men det påverkar inte mig. Jag är bosatt i Gävleborg och kommer att driva vårt läns frågor, säger han.

Text: 

Sverigedemokraterna i Gävleborg fick egentligen bara två mandat i riksdagen. Men även Mattias Eriksson Falk (SD) kommer in – fast på Södermanlands mandat.

Bild: Anders Sundin

Annons

När valresultat för riksdagen hade fastställts stod det klart att Sverigedemokraterna i Gävleborg fått två mandat. Dessa tilldelas Roger Hedlund från Gävle och Daniel Persson från Söderhamn.

Men även Gävlepolitikern Mattias Eriksson Falk kommer in – fast på Södermanlands bänk. Förklaringen är att partiet gick till val med en riksdagslista där de 60 första namnen var gemensamma för hela Sverige. Det gör att det inte är säkert att de får representera det län de bor i.

Annons

Annons

– Exakt hur matematiken funkar när valmyndigheten fördelar mandaten är väldigt komplicerad. Men utfallet blev att jag helt enkelt blev invald i en annan valkrets, säger han.

Även Södermanland fick två SD-mandat, varav Mattias Eriksson Falk nu alltså kniper den ena platsen. Men han ser det ändå som att han representerar Gävleborg.

– En av Södermanlands SD-ledamöter har också hamnat i en annan valkrets. Så de kommer ändå att ha personer som representerar dem. Vilken bänk du sitter på påverkar inte respektive persons möjligheter att driva viktiga frågor för sitt län, säger Mattias Eriksson Falk.

Rollen i riksdagen är ny för 32-åringen från Bomhus som i dag är Sverigedemokraternas oppositionsråd i Gävle kommun.

Vad är det första du tänker göra i riksdagen?

– Gävleborg är ett län där vi ser stora problem med brottsligheten. Det handlar för min del om att driva på för framförallt rejäla straffskärpningar, men också utökade möjligheter att bekämpa brotten genom exempelvis kameraövervakning, säger han.

Annons

Annons

Till toppen av sidan