Annons

Annons

Annons

Gävle

Tuff tid väntar för företagare: "Bufferten har ätits upp"

Skenande elpriser och höjda räntor som bromsar efterfrågan.

Den kombinationen kan bli en svår nöt att knäcka för länets företagare.

– Utmaningen kommer tätt inpå pandemi. Om det funnits buffertar i företagen har den redan ätits upp, säger Eva Cooper, regionchef för Företagarna i Mellansverige.

Text

Pessimismen inom handeln fortsätter att växa. Det visar branschorganisationen Svensk Handels så kallade "framtidsindikator" som är en sammanställning av handlares syn på försäljning, anställningsvilja och lönsamhet under de kommande tre månaderna.

Eva Cooper är regionchef för Företagarna i Mellansverige.

Bild: Pressfoto

Annons

Annons

Inom industrin finns företag som tillfälligt tryckt på paus efter att höga elkostnader gjort produktionen olönsam. Enligt Eva Cooper finns nu risk att fenomenet sprider sig till Företagarnas medlemmar som till största delen består av medelstora företag.

– I elområde fyra finns det redan sådana exempel. Elpriserna har skenat snabbt under sommaren och nu finns en stark oro för vad som händer när det blir kyligare, säger hon.

Företag som använder eldrivna maskiner i produktionsprocessen är mest utsatta. Men alla påverkas mer eller mindre, menar Eva Cooper.

– Med högre elräkningar blir det dyrare att driva företag. Mindre företag har ofta mindre marginaler, säger hon.

Riksbankens höjning av reporäntan kommer att leda till dyrare bostadslån och sämre köpkraft hos hushållen. Det kan i sin tur påverka efterfrågan på företagens produkter och tjänster.

– Minskad efterfrågan och kraftigt ökade kostnader är en olycklig kombination. Det blir svårt för företag att höja sina priser, säger Eva Cooper som efterlyser någon form av stöttning från politikens sida.

– Annars riskerar det att bli en ännu tuffare vinter än det behöver vara, säger hon.

Lotta Pettersson är regionchef för Svenskt Näringsliv i Gävle.

Annons

Även Lotta Pettersson som är regionchef för Svenskt Näringsliv i Gävle vill att företagens situation hamnar högt upp på den politiska dagordningen. Inte minst för att begränsa antalet konkurser och bromsa en stigande arbetslöshet.

Annons

– Vi vill se snabba fötter. Under nästa år går vi in i en lågkonjunktur och det behövs både kortsiktiga och långsiktiga åtgärder. Politiken måste utformas så att vi får bukt med inflationen och kostnadsökningarna, både för företag och hushåll, säger Lotta Pettersson.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan