Annons

Annons

Annons

Annons

Ishockey

Danny spetsar Brynäsintresset med pennan

Brynässupportern Danny Kohn har gjort sig känd för sina karikatyrer på Brynässpelare.

Hans unika stil är lätt att känna igen och han roar fansen med sina speciella alster.

Han brinner för damlaget och ungdomsverksamheten och skulle gärna samarbeta närmare med Brynäs för att samla in pengar dit genom sin konst.

Text: 

(Den här texten publicerades först i Sportens Hockeybilaga)

Danny Kohn, 50, bor i Avesta och håller precis på med en karikatyr av Hasse Ahltin.

– Du vet han som anordnar cancermatchen. Jag håller på att kämpa med honom. Det har varit svårt men det börjar lossna. Trots att han är flintis, har skägg och en skaplig näsa får jag det ändå inte att stämma, säger Kohn men har ändå tid att prata lite om sin kärlek till Brynäs.

Bild: Ellinor Borggren

Han kommer från Nederländerna och har egentligen aldrig haft någon relation till ishockey. Men när han kom till Sverige 2001 och flyttade till Dalarna började intresset att tillta.

Annons

Annons

– Alla höll på Leksand men jag hade en kompis som hejade på Brynäs. Jag fastnade direkt för deras tröjor. Senare fick jag en svärfar som hejade på Skellefteå men hade en bror i Gävle. Då började jag skjutsa honom till Gavlerinken och på den vägen är det.

Han började snabbt stå i klacken för att det var roligare och gav en förhöjd upplevelse.

Hans teckningar fick rejäl uppmärksamhet när han målade Rolf Lassgård i Brynäströja.

– Supportrarna tyckte mycket om den och jag gjorde fler och fler. När jag fick den signerad av Lassgård ökade den i värde.

Rolf Lassgård. Foto: Print av Danny Kohn.

Efter det började han sälja prints till förmån till damlaget.

– Jag ville bidra till damlagets "fansens värvning". Det ligger mig varmt om hjärtat. Herrlaget är redan bra betalda idrottare men damerna sliter riket runt för inte alls mycket pengar. I början gav jag bort mina teckningar men när jag kom på att jag kunde bidra med något så kändes det dumt.

Hans speciella stil känns igen direkt. Karikatyrerna är ritade med glimten i ögat. Respekten är viktig för honom.

– Jag har ritat sedan jag var ett litet barn. Det är roligt men väldigt utmanande att rita hockeyspelare med all utrustning. Och jag är ju helt galen i Brynäs. Jag försöker framhäva personernas identitet och hur personen är. Jag jobbar mycket med att det ska vara likt och roligt, men inget överdrivet och taskigt, jag vill göra det respektfullt med glimten i ögat och inte trycka ner folk. Det ska vara en sportcartoon som är väldigt lik. Det är superviktigt. Då blir stilen så.

Annons

Annons

Danny Kohn har ritat sig själv hemma i tv-soffan och illustrerat frustrationen han känner när Brynäs förlorar. Foto: Print av Danny Kohn.

Kohn tycker att det varit svårt att ha kontakt med Brynäs och han skulle vilja samarbeta mer med dem. Dels för att han tror att han kan bidra, men också för att han märker att intresset från fansen är enormt. Men han är lite osäker på hur han får använda Brynäsloggan och har svårt att hitta ett bra sätt att producera och sälja konsten.

– Jag sålde muggar och tröjor och sånt förr men det är svårt att göra det bra. I Brynäs har resultatet varit väldigt stängda dörrar. Jag har mejlat Johan Alcén men aldrig fått något svar.

Istället hjälper han Frölunda.

– Där är dörrarna öppna, de är helt galna i mina teckningar. Men hos Brynäs är det svårare. Det är bara fans, damlag och klack som är enklare. Det är synd för det är ju Brynäs som är mitt lag.

– Jag skulle vilja stötta ungdomsverksamheten och damerna och hjälpa dem med pengar, det brinner jag för. Även om jag inte jobbar gratis, det tar cirka 30 timmar att göra en teckning så jag måste tänka lite på mig själv också. I Göteborg har vi fått ihop mycket pengar till barnsjukhus. Vi har fått ihop mycket pengar och därför skulle jag vilja hjälpa Brynäs.

Hans teckning på Lassgård har betytt mycket för honom men även Jakob Silfverberg.

– Jag fick träffa Lassgård och blev helt starstrucked. Vilken pondus han har! Men den spelare som fick mig att till hundra procent älska Brynäs är Jakob Silfverberg. Jag fastnade verkligen för honom. Nu är Rödin viktig för mig. Men jag har aldrig fått någon kontakt med spelarna förutom bröderna Boqvist. Det är lite tråkigt men jag fattar att de inte har tid med sociala medier.

Annons

Annons

Bild: Ellinor Borggren

Nu ser han fram emot säsongen som stundar.

– Ja men vad tror du? Jag är väldigt taggad! Jag har höga förväntningar på den här truppen och det ska bli extra roligt. Men hur det än går så går jag med kärlek till "Gavlerinken" ändå. Det är helt fantastiskt att få uppleva en match.

Han ser cirka tio matcher på en säsong på plats, men missar aldrig en match på tv.

Nästa karikatyr kommer troligen att bli på Mikko Manner, som han tycker väldigt mycket om.

– Jag har inte gjort något på honom ännu. Men det blir nog så, för jag vill verkligen göra honom och han är väldigt efterfrågad. Det är många spelare jag vill göra.

Annons

Annons

Till toppen av sidan