Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Det mesta är billigt – om någon annan betalar

"Att ge politiker makt och pengar, är som att ge unga grabbar whisky och bilnycklar". Havsbaserad vindkraft riskerar att bli en ordentlig förlustaffär. Vem kommer att få ta hand om notan när verkligheten kommer ikapp?

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Det torde tillhöra undantagen att investering i vindkraft varit lönsam. Företag som investerat med lönsamhet är att gratulera, men totalt sett går vindkraftsbranschen med stora förluster – trots stora subventioner". Det konstaterar professor emeritus Per Fahlèn.

"Utländska bolag kommer hit och bygger och vi betalar stora delar av kostnaden för att de ska kunna bygga vindkraftverk och göra stora vinster i Sverige."

Bild: Arkivbild

Annons

Annons

Vindkraftsel är miljömässigt mycket sämre än el från kärnkraft och vattenkraft. Den svenska omställning som nu pågår, är i första hand inte fråga om bättre miljö eller minskade koldioxidutsläpp. Omställningen är politiskt grundad i ett motstånd mot kärnkraft och resultatet blir negativt.

Omställningen av elsystemet är planlös, till skillnad från övriga nordiska länder. Att bygga elnäten är nästan lika dyrt som att bygga vindkraftverken, men den kostnaden har man plockat bort och lagt på ett annat konto.

80 procent av all vindkraft i Sverige ägs inte av svenskar, utan av utländska bolag. Den största ägare av vindkraftverk i Sverige är – det kinesiska kärnkraftsbolaget SGM.

Varför är ett kinesiskt kärnkraftsbolag storägare av vindkraftverk i Sverige? Det beror på att vi skänker bort väldigt mycket av våra naturresurser. Den som kommer hit och bygger vindkraft och sen exploaterar strömmen behöver bara betala vindkraftverket. Men kostnaden för elöverföring, elledningar, balansera överföringar och svängningarna som det medför, behöver inte det utländska bolaget betala. Det betalar du och jag på våra elräkningar.

Utländska bolag kommer hit och bygger och vi betalar stora delar av kostnaden för att de ska kunna bygga vindkraftverk och göra stora vinster i Sverige. Det mesta är billigt – om någon annan betalar.

Maj-Britt Grundvall Hellström

Annons

Annons

Till toppen av sidan