Annons

Annons

Annons

Annons

Elkrisen

Högt elpris kan stänga kyrkor i Gävle

Höga uppvärmningskostnader kan leda till att kyrkor i Gävle måste stängas i vinter. Allra mest kostar Heliga trefaldighets kyrka mitt i stan. Den kostar ungefär en miljon kronor om året att värma upp vid ett normalt elpris.

– Om elpriset skenar så tar den för mycket av vår budget, säger Roberth Krantz (S), ordförande i kyrkorådet i Gävle församling.

Text: 

”Heliga trefaldighets kyrka är lite av stadens katedral och viktig för många, men vad gör vi om elpriserna skenar”, undrar kyrkorådets ordförande Roberth Krantz (S).

Bild: Anders Sundin

Annons

Av församlingens åtta kyrkor är Heliga trefaldighets kyrka Gävles största kyrka. Inte bara till ytan, utan även dess placering och popularitet gör den extra viktig för många. Men den värms upp av direktverkande el med element av typen du har i din sommarstuga. Därför skulle den vara effektivast att slå igen tillfälligt.

– Det är inte önskvärt att stänga den förstås, men någonstans går smärtgränsen och därför är det inte uteslutet att stänga den eller andra kyrkor i församlingen i vinter. Det är tyvärr inte de kyrkor som kostar minst att värma upp som är de mest eftersökta, säger Roberth Krantz.

Hundratals sådana här element som du har din sommarstuga värmer upp Heliga trefaldighetskyrkan i Gävle.

Bild: Anders Sundin

Annons

Annons

Förutom Heliga trefaldighets kyrka värms även populära Bomhus och Strömsbro kyrka upp med direktverkande el.

– I Bomhus har vi inte så mycket gudstjänstverksamhet, däremot används den mycket till dop, bröllop och begravningar. De som använder Strömsbro kyrka vill gärna gå där förstås, men vad gör vi om vi får skenande elpriser? Det är de kyrkor som har direktverkande el som är mest effektiva att stänga. Där ligger utmaningen, säger Roberth Krantz och fortsätter:

Det kan bli kallt i kyrkorummen i vinter. Heliga trefaldighets kyrka kostar vid ett normalt elpris en miljon kronor om året att värma upp.

Bild: Anders Sundin

– Vi får titta på alternativa lösningar: Kan vi dra ner på värmen i Strömsbro kyrka och överväga att fira gudstjänst i församlingshuset? Kan man erbjuda gudstjänst i Kyrkans hus intill Heliga trefaldighet? Allt sånt måste vi utreda, det är därför vi har börjat att arbeta med en handlingsplan.

Tomas, Maria, Björsjö och Hemlingby kyrka har fjärrvärme och drabbas därför inte lika hårt. Staffans kyrka har efter renovering inte bara fått fjärrvärme utan även andra energibesparande åtgärder.

Staffans kyrka på Brynäs har inte bara fått ett ansiktslyft på utsidan, utan även fjärrvärme och energieffektivisering på insdan.

Bild: Anders Sundin

– Det är vi oerhört tacksamma för nu, önskar bara att vi legat längre fram med upprustningen av Heliga Trefaldighet och Strömsbro som vi också planerar för, säger Roberth Krantz.

Annons

Det är förstås fler församlingar som drabbas av de skenande elpriserna. Valbo-Hedesunda pastorat har till exempel tre kyrkor: i Valbo, Forsbacka och Hedesunda, men säger sig vara väl förberedda.

Annons

– Ja, vi har fjärrvärme i Valbo kyrka där vi bytte ut hela värmesystemet 2012 och i Forsbacka är det jordvärme. Bänkvärmen där går på el, men den kan vi enkelt stänga av när kyrkan inte används, säger Christer Palm, fastighetschef.

Hedesunda kyrka är den enda kyrkan i Valbo-Hedesunda pastorat som har direktverkande el.

Bild: Nils Palmeby

Enda orosmomentet är Hedesunda kyrka som är stor och har direktverkande el.

– Där kan det bli aktuellt att planera verksamheten bättre och inte använda kyrkan alla dagar, utan bara i veckosluten. Till skillnad ifrån Gävle och Heliga trefaldighet, som är öppen varje dag, kan vi stänga helt vissa dagar. Men vi måste göra något åt våra energikostnader i Hedesunda på sikt, säger Christer Palm.

Gamla kyrkor ska tåla att stå ouppvärmda utan att ta skada. I Gävle församling ingår också Böna kapell.

”Vi kan inte utesluta att stänga någon kyrka i vinter, kommer vi till ett pressat läge som måste vi överväga det”, säger Roberth Krantz.

Bild: Anders Sundin

I Gävle församling diskuteras just nu en handlingsplan för att spara på elen, exempelvis att koncentrera verksamheten till en kyrka och låta de kyrkor som används mindre stå tomma under den kallaste perioden i vinter.

Bild: Anders Sundin

Annons

Bild: Anders Sundin

Bild: Anders Sundin

Annons

Annons

Till toppen av sidan