Annons

Annons

Annons

Norr-Nynäs

Här är Borgarskolans nya miljonsatsning

Flera månader försenad är den äntligen här – Borgarskolans nya multi-lastbil. Fordonet som kostar 1,7 miljoner kronor ska göra eleverna mer attraktiva på arbetsmarknaden.

– Det känns bra att göra ett redan bra program bättre, säger Mikael Englund, rektor på Borgarskolan.

Från passagerarsätet kan läraren Göran Hammarström ställa sig på bromsen om det skulle behövas. Nu väntar han bara på att Borgarskolans elever ska ta plats i skolans nya miljonsatsning.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Att köra lastbil är inte lika lätt som det varit en gång i tiden. Branschen ställer allt högre krav på sina förare både när det kommer till att behärska teknik och att köra miljömedvetet.

– Det är inte längre ett yrke att bara falla tillbaka till om inget annat funkar, säger Göran Hammarström som är lärare på Borgarskolans transport- och fordonsprogram.

Läraren Göran Hammarström tar emot nycklarna till Borgarskolans nya lastbil med ett ordentligt handslag.

Bild: Patricia Ståhl

Branschen bokstavligt talat skriker efter kompetenta förare och framtidsutsikterna ser ljusa ut för de transportelever som vill jobba ute på vägarna. Och för att ge dem en extra skjuts fram till drömjobbet så har Borgarskolan i Gävle satsat 1,7 miljoner på modernare undervisningsmaterial i form av en ny lastbil.

Annons

Annons

– Vi har en femårsplan, som blev sju år på grund av pandemin och situationen i Europa, över att byta ut vår fordonspark, säger Göran Hammarström.

Läs också: Skolan svarade när branschen ropade – startade transportprogram

Han berättar att när programmet startade på skolan hade man begagnade fordon men att man nu satsar på en modern fordonspark.

Lastbilen har flera kameror som hjälper föraren att få en bättre koll runt omkring fordonet. Man kan i stort sett se hela fordonet och det som är runt omkring i datorn på instrumentbrädan.

Bild: Patricia Ståhl

Och skolans senaste tillskott – den nya lastbilen, – är en lastväxlare eller krokbil som den också kallas. Fordonet, som Göran Hammarström beskriver som ett multifordon, kan användas till flera olika ändamål och förbereder eleverna både för att köra containrar och flak.

– Det går trender i vad man vill göra inom yrket. Förr skulle alla eleverna köra timmerbil, sen var det grus. Nu tycker jag att det börjar svänga igen och allt fler är inne på att köra fjärrtransport, säger Göran Hammarström.

Bilbolaget rullade ut röda mattan och Borgarskolans lärare passade på att ställa upp för en bild tillsammans med skolans rektor framför det nya vrålåket.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Läs också: Rekordmånga kvinnor i länet väljer att bli lastbilsförare

Annons

Eleven Charlie Tröjbom som går tredje och sista året på Borgarskolans transportprogram har inte riktat in sig på något specifik fordon som han vill köra.

– Jag vill köra lastbil men ingen speciell inriktning, säger han.

Än så länge har han inte fått se den nya lastbilen mer än på bild eftersom samtliga elever hade studiedag på fredagen när lastbilen levererades men han är positiv till att skolan har gjort den här satsningen.

– Ja det är väldigt bra att de kan lägga så mycket på oss, vi behöver ju lastbilar att öva med, säger han.

Charlie Tröjbom är en av eleverna som kommer få sätta sig bakom ratten på den nya lastbilen inom en snar framtid.

Bild: Privat

Den lastbil som eleverna har fått köra med fram till nu kommer få stanna kvar i skolan men få byta klassrum.

– Den blir utbildningsmaterial som eleverna får skruva med i verkstan, säger skolans rektor Mikael Englund.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan