Annons

Annons

Annons

Gävle

Solceller krymper elräkningen för fastighetsbolag: "Supernöjda"

I slutet av 2021 satsade ägaren av Valbo Köpcentrum på solceller.

I dag innebär samarbetet en årlig energibesparing på cirka 400 000 kronor.

– Vi är självklart supernöjda, framförallt nu när elpriserna ser ut som de gör, säger Jonas Gustavsson, Sverige-chef för fastighetsägaren Eurocommercial.

Text

Bolaget är specialiserat på köpcentrum och äger sammanlagt sju stycken på olika orter i Sverige. Satsningen på solceller i Valbo gjordes tillsammans med Swede Energy som äger anläggningen medan Eurocommercial förbundit sig att köpa all el som produceras.

Jonas Gustavsson är Sverige-chef för fastighetsbolaget Eurocommercial som äger Valbo Köpcentrum.

– Vi hade gärna sett att anläggningen blev ännu större, men skattereglerna sätter stopp. De som producerar för mycket blir vi klassade som energibolag och beskattade så att det blir en minusaffär, säger Jonas Gustavsson.

Annons

Annons

Solcellerna täcker 2 400 kvadratmeter av Valbo Köpcentrums tak och levererar mer el än förväntat.

– Innan de kopplades in var förhoppningen 400 000 kilowattimmar per år. Det nådde vi redan i slutet av augusti eftersom det varit soligare än vi räknat med, säger Jonas Gustavsson.

Valbo Köpcentrum ägs av fastighetsbolaget Eurocommercial.

Bild: Markus Boberg

Fastighetsbolaget har gjort liknande satsningar på andra orter. Den sammanlagda energimängden från anläggningarna motsvarar ungefär tio procent av fastighetsbeståndets totala behov i Sverige. I första hand går elen till kyla på sommaren och värme på vintern.

– Om skattereglerna inte hade sett ut som de gör hade vi kunnat vara självförsörjande till 30 procent, säger Jonas Gustavsson.

Valbo KöI slutet av augusti hade solcellerna på Valbo Köpcentrums tak levererat 400 000 kilowattimmar. pcentrum från ovan.

Bild: Markus Boberg

Exakt hur mycket pengar bolaget sparar tack vare solcellerna är svårt att säga eftersom elpriset varierar. Men om man räknar på ett snittpris på en krona per kilowattimme handlar det om minst 400 000 kronor per år bara i Valbo.

– Vi hade lite tur med tajmingen som hann få upp anläggningen under förra året. Nu har det blivit svårare att få tag på solceller, säger Jonas Gustavsson.

Annons

Företaget Diös äger fastigheter i tio städer och har sammanlagt satt upp 10 000 kvadratmeter solceller. I Gävle finns den största anläggningen på taket till gamla postterminalen på Brynäs och den nyaste på taket till gymmet Member 24 vid Gustafsbro.

Annons

Fastighetsbolaget Diös äger sammanlagt 2 400 kvadratmeter solceller i Gävle. Anläggningarna producerar 280 000 kilowattimmar per år.

Bild: Jörgen Svendsen

– Ambitionen är att använda elen internt i byggnaderna till belysning och drift av apparater, pumpar, hissar och ventilation, säger Tomas Johansson som är ansvarig för teknik och energi på Diös.

Den sammanlagda solcellsytan på 2 400 kvadratmeter i Gävle ger 280 000 kilowattimmar per år.

– Den energi som vi producerar men inte förbrukar säljer vi till det allmänna nätet, säger Tomas Johansson.

På taket till Lantmäteriet finns en 2 000 kvadratmeter stor solcellsanläggning.

Bild: Patricia Ståhl

År 2019 byggde Castellum en 2000 kvadratmeter stor solcellsanläggning på taket till Lantmäteriet. I februari i år såldes fastigheten till Regio som därmed övertog anläggningen. Enligt tidigare uppgifter ska den producera lika mycket el som 34 villor förbrukar under ett år.

Solcellerna på Valbo Köpcentrum täcker 2 400 kvadratmeter.

Bild: Markus Boberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan