Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Färre söker vård på hälsocentral: ”Kan finnas flera förklaringar”

Länets hälsocentraler har inte återhämtat sig efter nedgången under pandemin. Antalet patientbesök ligger fortfarande långt under det normala. Orsaken är oklar.

– Det kan vara så att fler nöjer sig med egenvårdsråd eller söker vård digitalt, säger Lisa Hartung, verksamhetschef för primärvården i Gävle.

När coronaviruset drog in över Sverige vårvintern 2020 blev många tveksamma till att söka sjukvård. Rädslan för att bli smittad vid kontakt med vårdpersonal eller andra patienter gjorde att många som hade sjukdomssymtom av olika slag höll sig hemma istället för att vända sig till vården.

Hälsocentralerna har tappat många besökare.

Bild: Erik Wikström

Annons

Annons

Till stor del har sökbeteendet nu återgått till det normala. Men inom primärvården håller nedgången i sig, trots att pandemin klingat av. Det visar färsk statistik från Region Gävleborg. Under januari-augusti i år hade regionens hälsocentraler drygt 120 000 färre besök jämfört med samma period 2019, det vill säga före pandemin. Det innebär en minskning med 26 procent.

– Vi märker av att vi inte har lika många patienter som tidigare. Men vad det beror på vet vi inte. Det kan finnas flera förklaringar, säger Lisa Hartung, verksamhetschef för primärvården i Gävle.

Lisa Hartung, verksamhetschef för primärvården i Gävle.

Bild: Björn Hanerus

Hon konstaterar att pandemin hängt kvar under 2022 och sannolikt påverkat människors beteende även under det här året.

– Det kan vara så att det finns en rädsla kvar, att folk i större utsträckning nöjer sig med de egenvårdsråd de får när de ringer sin hälsocentral istället för att besöka hälsocentralen fysiskt. Fler kan kan också ha valt att söka vård digitalt.

Det kan också vara så att människor är mindre sjuka nu än före pandemin och därför inte behöver söka vård på samma som tidigare.

– Rekommendationen om att man ska stanna hemma från jobb och skola när man har symtom kan ha lett till att spridningen av smitta minskat och att färre blivit sjuka och behövt söka vård, säger Lisa Hartung.

Annons

Annons

Kommer den här nedgången att hålla i sig?

– Nej, det tror jag inte. Vi ser redan nu att besöken ökar igen, i alla fall här i vårt verksamhetsområde i Gävle. Efter sommaren har har det blivit väldigt tydligt. Och det är i grunden positivt. Vi vill ju att folk ska söka vård när de har behov av det, säger Lisa Hartung.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan