Annons

Annons

Annons

Insändare
Mytbildning kring vindkraft och mikroplaster

Behovet av ny elproduktion är stort, för att inte säga akut. Vi behöver det både för att pressa elpriserna för privatpersoner, för att behålla industrins konkurrenskraft och för att stoppa den globala uppvärmningen. 

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att vindkraften skulle generera mikroplaster i mängder är en myt som baseras på falska uppgifter. Ett vindkraftverk genererar cirka 0,15 kilo mikroplaster per år, vilket totalt motsvarar 650 kilo från alla vindkraftverk. Siffran ska förstås helst vara noll, men utsläppen är försvinnande små jämfört med exempelvis vägtrafikens på 8 000 ton per år. Naturvårdsverket har kartlagt viktiga källor till mikroplaster, och vindkraften nämns inte ens. Ingen elproduktion är fri från miljöpåverkan, men vindkraftens påverkan är i jämförelse låg.

Annons

Annons

"Om påverkan är för stor ges inte tillstånd."

Bild: Arkivbild

Vindkraften genomgår dessutom precis som andra byggnationer och verksamheter en prövning där Länsstyrelsen granskar påverkan på djur, natur och människor noggrant. Om påverkan är för stor ges inte tillstånd. Naturskyddsföreningen bedömer att vindkraften kan mer än fyrdubblas utan bekostnad på biologisk mångfald och artrikedom.

Ylva Tengblad

hållbarhetsansvarig, Svensk Vindenergi

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan