Annons

Annons

Annons

Insändare
Älgstammens totala kollaps

Håller skogsbolagens vettlösa jaktpolitik att rasera de få älgar vi har kvar? Politikerna tiger och samtycker. Att jägarna ställer upp på detta är en gåta? Här skjuter de sig själva i foten i dubbel bemärkelse och bokstavligen.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I vårt län, Gävleborg, börjar numera jakten i början av september precis som i övriga Norrland. Skogsbolagen sköter inte jakten på sina marker som de gjorde tidigare, på den tiden då det fanns mycket älg. Då arrangerade de älgjakten i egen regi, många höga tjänstemän med stort jaktintresse inom bolaget och inbjudna jaktgäster var engagerade. Det var en stor intressant händelse kan man säga. Då började alltid älgjakten i början av oktober på våra breddgrader. Då fanns det heller inga rovdjur som björn och varg på markerna.

Annons

Annons

"I vårt län, Gävleborg, börjar numera jakten i början av september precis som i övriga Norrland."

Bild: TT

När jag tog jägarexamen fick man lära sig att jakttiden var anpassad efter älgens brunstningstid, den bestämmelsen verkar vara helt åsidosatt numera. Det var också stenhårda regler av vilka djur som fick skjutas. Efter att rovdjuren kom och skogsbolagen fick någon sorts hybris av nedbetade tallplantor, trots att älgstammen minskade drastiskt startades det någon sorts huggsexa om de återstående älgarna innan rovdjuren tog den sista älgen.

Nu säljer bolagen ut stora områden för jakt till de livegna jägarna där de till och med tvingas betala stora belopp i förskott trots att det knappt finns någon älg! Skulle de skjuta något djur tvingas de sälja för att få ner kostnaderna. Hur kunde det bli så här? Det är ett mycket dyrt nöje.

Skogsbolagsdirektörerna skrattar och ler

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan