Annons

Annons

Annons

Söder-Hemsta

Rätten avslår Noppas överklagan om tillfälligt serveringstillstånd

Under onsdagen avslog förvaltningsrätten Noppas Bars yrkande på att få servera alkohol tills dess att rätten fattat sitt slutgiltiga beslut. Rätten hänvisar till att ett annat bolag har ansökt om serveringstillstånd på adressen.

Text: 

Noppas-historien rullar vidare.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Tidningen har tidigare berättat om att socialnämnden i Gävle sade nej till att ge serveringstillstånd för Noppas den 30 augusti. Nekandet gjordes till bolaget Hålliohållut AB, vars mest profilerade bolagsman är krögaren Tommy "Tårtan" Westby. Det ledde vidare till att Hålliohållut överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Falun.

Nu har rådmannen Eva Karlsson Helghe beslutat att bolaget inte ska få servera alkohol medan ärendet behandlas av förvaltningsrätten.

Annons

Anledningen som anges är framför allt att ett nytt bolag för drygt två veckor sedan har ansökt om permanent serveringstillstånd på adressen. Bolaget heter Sixten Invest 2 AB och företräds av Göran Anshagen. Detta bolag vill alltså arrendera Noppas från 1 oktober av Hålliohållut, eller från den dag det får sitt eventuella serveringstillstånd.

Annons

Den nya sökanden har "rätt att anställa all personal som har anställts av hyresvärden". Förvaltningsrätten och socialnämnden i Gävle menar därmed att den anledning som Hålliohållut har angett som tyngst skäl för att få ett interimistiskt beslut, att de har tio anställda som inte får någon lön, inte är relevant eftersom åtminstone delar av personalen i det nya sökandebolaget kommer från Hålliohållut.

Anledningen till att Hålliohållut valt att testa möjligheten att hyra ut också, förklarar Tommy Westby så här:

– Vi vill ju naturligtvis ha tillståndet men måste också ha en plan b, säger han och konstaterar att bolaget blöder en halv miljon kronor i månaden medan handläggningstiderna pågår.

Så nu är det alltså två olika ärenden som behandlas. Förvaltningsrättens Eva Karlsson Helghe ska ju även fatta beslut om Hålliohållut överhuvudtaget ska få rätt till det serveringstillstånd de har överklagat om att de inte fick.

– Vi förstår att det brådskar. Men om det tar två, fyra eller sex veckor vet inte jag. Det beror på hur mycket parterna vill kommunicera, om de vill ha anståndstid, hur lång tid de vill ha på sig, säger hon.

Annons

Sixten Invest 2 AB:s ansökan är nu alltså under behandling hos tillståndsenheten. Alkoholhandläggaren Michaela Halin tror att att det kan ta någon vecka innan beslut är fattat. Om svaret blir positivt kan det nya bolaget börja servera alkohol omgående. Men om det är negativt kommer det att gå upp som ett förslag till beslut hos socialnämnden i Gävle, förmodligen vid nästa sammanträde 25 oktober.

Fredrik Bäckström och Tommy "Tårtan" Westby hoppas få öppna Noppas Bar så snart som möjligt.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan