Annons

Annons

Annons

Elkrisen

Skenande elpriser – nu stiger oron hos bagerierna

Flera bagerier i södra Sverige går på knäna på grund av skenande elpriser. Även i Gästrikland och Sandviken skjuter elpriserna i höjden.

– Det känns jätteoroligt inför vintern, säger Helena Lindström, delägare i Hansens café & bageri.

Text: 

Lundbergs bageri & konditori i Österfärnebo grundandes för snart 110 år sedan. Systrarna som idag driver verksamheten är barnbarns barn till grundaren.

Bild: Arkivbild

Annons

Lundgrens bageri & konditori i Österfärnebo ägs och drivs av systrarna Kaisa-Lena Andersson och Görel Lindqvist. Bageriet har en separat elräkning för ugnen och den räkningen har nu stigit märkbart.

– Vi har fått två chockfakturor, en kom i januari, den andra nu i augusti. De var på 12 000 kronor. Normalt brukar räkningarna ligga på 6 000 kronor i månaden. Mellan januari och augusti har räkningarna varit lite högre än vanligt, säger Kaisa-Lena Andersson.

Tidigare har de startat ugnen tidigt på morgonen och sedan haft den på under dagen och gräddat bröd och bakverk efterhand. Men nu måste de tänka sig för och koncentrera gräddningen till en viss tid.

– Vi planerar mer och försöker göra alla degar som ska gräddas på samma gång och sedan grädda dem ungefär samtidigt. Kylen, frysen och annat drar inte lika mycket el. Ugnen är den största elboven, säger Kaisa-Lena Andersson.

Annons

Annons

Men trots att elpriserna höjts och de fått två chockräkningar i år är det ingen fara på taket, enligt henne.

Inte ännu, eftersom ekonomin är god efter pandemin, berättar hon.

– Vi fick en skjuts under pandemin tack vare att antalet kunder ökade rejält. Folk gjorde utflykter i närområdet och då kanske det kändes säkrare att besöka småställen än större köpcentrum. Visst är ekonomin bra just nu, men det kan ändra sig snabbt.

Helena Lindström är delägare i Hansens Café och bageri i Sandviken. Bild: Arkiv

Hansens café & bageri på Köpmangatan i centrala Sandviken har ett fast elavtal och har därför ännu inte drabbats alls av de höga elpriserna.

– Men avtalet löper ut i november och att binda ett nytt avtal blir jättedyrt just nu. Det känns jätteoroligt inför vintern, säger delägaren Helena Lindström.

Hon berättar att det inte bara är ugnen som drar el, utan även kylrum och frysrum och alla maskiner som används.

– Vi har i alla tider försökt att inte sätta på ugnen i tid och otid och istället baka allt i ett svep när ugnen är varm. Nu får vi försöka baka ännu mer restriktivt. Men kyl och frys måste vara på hela tiden.

På bageriet drog de nyligen en suck av lättnad över att ha klarat sig helskinnade ur pandemin.

– Och då kommer det här med skenande elpriser i stället. Hoppas verkligen att den nya regeringen tar tag i den här frågan så fort som möjligt, säger Helena Lindström.

Annons

På Hansens café & bageri jobbar fem personer i dag. Frågan är om det i värsta fall kan bli fråga om uppsägningar för att klara elpriserna och lågkonjunkturen.

Annons

– Det hoppas jag verkligen inte. Men kanske blir vi tvungna att minska på antalet timanställda.

Marianne Berglund tror inte att de ska behöva säga upp anställda – trots skenande elpriser och lågkonjunktur.

Bild: Aina Lundkvist

Makarna Marianne och Helge Berglund äger och driver Berglunds bageri i Kungsgården. De använder två ugnar i verksamheten, en stenugn och en så kallad stickugn.

– Vi har sett stigande elpriser för ugnarna. Vi är inte de mest utsatta, men på sikt kan det bli svårare. Vi försöker anpassa oss och koncentrera bakningen så att ugnarna inte behöver vara på hela dagarna, säger Marianne Berglund.

När tidningen pratar med henne kan hon inte säga med exakt hur mycket elräkningarna har ökat på sistone.

– Jag sitter inte vid datorn och kan därför inte se de exakta summorna. Men den senaste elräkningen var bra mycket högre än vanligt.

Förtaget har sex anställda, varav fyra är bagare.

Finns det risk att behöva säga upp personal?

– Inte som det ser ut nu, istället försöker vi hushålla med elen och annat.

Helena Lindström är delägare i Hansens Café och bageri i centrala Sandviken. Bild: Arkiv

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan