Annons

Annons

Annons

Gävle

Limöbåten får syskon – Royal Star ny charterbåt i Gävle

Limöbåtsredaren Stefan Rudin ska utvidga rederiverksamheten i Gävle. Royal Star heter båten som ska användas för räkkryssningar och charterverksamhet kommande sommar.

Text

M/S Wettervik har trafikerat Vättern med Askersund som hemmahamn under 20 år. Nu blir den M/S Royal Star och skepparen Stefan Rudin är förväntansfull över att få se båten anlöpa Gävle nästa vecka.

– Jag fick nys om den här båten och den är helt fantastisk. Den är tillgänglighetsanpassad, vilket är ovanligt för en skärgårdsbåt, och den har till och med fått priser för det.

LÄS OCKSÅ: Unga Örnar vill ha långsiktig plan för Limön

Royal Star har hetat Wettervik och körts i Vättern i 20 år. Foto: Tove Svensson

Annons

Dessutom har Royal Star fördelen att passagerarna kan kliva på från fören i stället för från sidan som på M/S Drottning Silvia. Men någon ersättare till Limöbåten är den inte tänkt som.

Annons

Charterverksamhet har han tidigare drivit med Drottning Silvia, men nu ska det bli ännu mer av den varan.

LÄS MER: Torun, 24: Första kvinnliga befälhavaren på Limöbåten

När det kniper kan Royal Star dock komma till gagn för Limöbesökarna. Dess djupgående är bara en meter, vilket skulle vara mer passande för resorna till Limön vid lågt vattenstånd än Drottning Silvia.

– Ibland får vi ställa in resor på grund av lågvatten och det är naturligtvis ledsamt för Limöborna, men vi har inte kunnat trolla. Men nu har vi Royal Star som reservtonnage, så nu kan vi trolla!, säger Stefan Rudin.

Stefan Rudin, redare för Royal Shipping, rederiet som kör Limöbåten.

Bild: Anders Sundin

Royal Star mäter 25x5 meter vilket är ungefär samma storlek som Drottning Silvia. Den kommer att ha kapacitet för 148 passagerare. Transporten från Askersund kunde med en hårsmån genomföras under höstfönstret.

– Göta kanal stänger i morgon och då går det inte att köra igenom där längre. Men nu har vi tagit oss ut från den och om allt går som det ska kommer den hit på onsdag-torsdag.

Annons

M/S Wettervik under sommartrafiken i Vättern.

Bild: Åsa Eriksson

Annons

Sommaren med Limöbåten har inte motsvarat den kalkyl kommunen gjorde inför upphandlingen. I den uppskattas resenärerna uppgå till 15 000 på en säsong. Det är inte den enda misskalkylen.

– HVO-priserna har gått upp till det dubbla från när vi lämnade anbudet, vilket naturligtvis är katastrofalt.

Avtalet gäller även över nästa år och Stefan Rudin ska snart analysera säsongen för att se vad som kan göras annorlunda.

LÄS OCKSÅ: Äntligen, nu förbereds skärgårdstrafiken i Gävle – med Gert Fylking ombord

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan