Annons

Annons

Annons

Debatt
Mer behöver göras för att äldre ska kunna leva rika liv

Den 1 oktober varje år uppmärksammas internationella dagen för äldre. I dag finns det över två miljoner pensionärer i Sverige. Tack vare en stark utveckling inom flera områden så lever vi i dag allt längre. Det är fantastiskt och ett ansvar för samhället att fler äldre också kan leva rika liv.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De äldre i Sverige har byggt det land vi i dag har och har rätt att ha en värdig ålderdom, leva rika liv och ha en pension som det går att leva på. Socialdemokraterna har därför infört ett skattefritt garantitillägg som innebär 1 000 kronor mer i månaden för en halv miljon pensionärer och i genomsnitt 750 kronor mer i månaden för ytterligare en miljon pensionärer. Detta är bra och berör i synnerhet många kvinnor som arbetat ett helt liv, ofta i välfärdsyrken med låga löner och inte sällan deltid. Detta är viktiga satsningar för att äldre ska kunna leva rika liv men också för att de ekonomiska klyftorna mellan pensionärer ska utjämnas och jämställdheten öka.

Annons

Matilda Sundquist Boox, distriktsordförande S-kvinnor Gävleborg.

Bild: Privat

Annons

Ett rikt liv kännetecknas ofta av en känsla av sammanhang, gemenskap, stimulerande aktiviteter inom kulturområdet och meningsfulla fritidsaktiviteter. Ett välkänt faktum är att många äldre idag lider av ofrivillig ensamhet vilket bidrar till ökad psykisk ohälsa och sämre livskvalité. Detta blev särskilt tydligt under pandemin. Socialdemokraterna vill se satsningar på idrotts och friluftsliv för äldre och öka stödet till de viktiga frivilligorganisationerna så att fler aktiviteter i form av exempelvis matlagning, promenader, konserter, studiecirklar och annat kan anordnas.

Att fler lever längre ställer också högre krav på välfärden. Socialdemokraterna har tillfört mer resurser för att öka bemanningen och höja kvaliteten i äldreomsorgen. Vi har genomfört satsningar för att öka kunskapen, kompetensen och förbättra arbetsmiljön för medarbetarna. Vi har också tillfört mer medel för att fler äldreboenden ska kunna byggas. Mer kommer dock att behöva göras. Fler äldreboenden kommer att behövas, trygghetsboendena behöver bli fler, fler satsningar på medarbetarna behöver göras för att äldreomsorgen ska vara en attraktiv bransch och mer behöver göras för att äldreomsorgen ska vara jämlik och jämställd i hela Sverige. En aspekt i att äldreomsorgen ska kunna förbättras är att våra gemensamma skattemedel går till vad de är avsedda att göra, att fler äldre ska kunna leva rika liv.

Annons

S-kvinnor vill därför se ett stopp för riskkapitalister som i dag gör stora vinster i äldreomsorgen på bekostnad av våra äldre och medarbetarna.

Matilda Sundquist Boox

Distriktsordförande S-kvinnor Gävleborg 

Ingrid Hedin Amrén

Vice ordförande S-kvinnor Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan