Annons

Annons

Annons

Elkrisen

Nu har pelletsfabriken skruvat upp tempot: "Ökad efterfrågan"

Höga priser har fått både privatpersoner och företag att se sig om efter alternativa energikällor.

I pelletsfabriken på Hedesundavägen i Gävle märks en tydlig ökning av efterfrågan, enligt ägaren Scandbios vd Daniel Andoff.

Text: 

Hemlevererade pellets i säck kostade i augusti 6000 kronor per ton. En toppnotering, enligt Anders Haaker som är kanslichef för branschorganisationen Pelletsförbundet.

Fabriken i Främlingshem vid Hedesundavägen har kapacitet att producera 65 000 ton pellets per år.

Bild: Erik Wikström

– Bakgrunden är prisökningen på naturgas till följd av kriget, säger han.

Både på kontinenten och i Sverige har många konsumenter sett sig om efter någonting som kan ersätta energikällan vilket har medfört en ökad efterfrågan på pellets.

Samtidigt har Ryssland, Ukraina och Belarus minskat sin export av pellets med 2-3 miljoner ton per år vilket motsvarar cirka tio procent av den mängd som används inom EU per år. Den minskade tillgången har också påverkat prisbilden.

Annons

Annons

För ett halvår sedan låg pelletsenergi på 50-60 öre per kilowattimme medan toppnoteringen från augusti på 6000 kronor per ton motsvarar 1,25 kronor per kilowattimme.

Daniel Andoff är vd för Scandbio som äger fem pelletsfabriker i Sverige och en i Estland.

– Trots att priset på pellets har fördubblats är det ändå lågt jämfört med el som i snitt kostade mellan 3,5 och 4,5 kronor per kilowattimme i augusti, säger Anders Haaker.

En tredjedel av kunderna är privatpersoner som värmer sina bostäder med kamin eller panna. Resten är företag som bland annat använder pellets för uppvärmning eller för att skapa ånga som används i en tillverkningsprocess. Mackmyra Whisky i Gävle är ett exempel.

– Ifjol producerades totalt 1,8 miljoner ton pellets i Sverige. I år är planen att öka till 2 miljoner ton, så några fabriker kör för fullt nu, säger Anders Haaker som är kanslichef för branschorganisationen Pelletsförbundet. Foto: Annika Haaker

– Det finns två marknader för pellets; en spotmarknad och en avtalsmarknad. När priserna har börjat gå upp har många köpt på sig mer pellets än de behöver för att säkra behovet. Den typen av bunkring har lett till en bristsituation, säger Anders Haaker.

Enligt honom låg svenska pelletsproducenter på cirka 75 procent av kapaciteten ifjol. Nu har de skruvat upp tempot i fabrikerna för att möta efterfrågan.

Annons

Det gäller även Scandbios anläggning i Främlingshem vid Hedesundavägen i Gävle där full kapacitet är 65 000 ton per år.

Totalt har företaget Scandbio drygt 120 anställda och en omsättning på 950 miljoner kronor.

Bild: Erik Wikström

Företaget med cirka 120 anställda och en omsättning på nästan en miljard kronor äger fem pelletsfabriker i Sverige plus en i Estland.

– Ifjol producerades totalt 1,8 miljoner ton pellets i Sverige. I år är planen att öka till 2 miljoner ton, så några fabriker kör för fullt nu, säger Anders Haaker.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan