Annons

Annons

Annons

Hofors

Samuel har tagit sin plats i riksdagen – som gruppledare för V

Samuel Gonzalez Westling har tagit plats i riksdagen. Där är han Vänsterpartiets nya gruppledare – och under talmansvalet stod han för första gången i talarstolen.

– Det rev jag av snabbt, säger han.

Text: 

Det har gått tre veckor sedan valet. Talmansvalet är avklarat. Ulf Kristersson (M) sonderar för att bilda regering. Och Samuel Gonzalez Westling, vänsterpartist från Hofors, har fått en rivstart som riksdagsledamot.

Efter många år i Hofors kommunpolitik och i regionpolitiken, går han rakt in som gruppledare i riksdagen. Han liknar uppdraget vid att vara arbetsledare på jobbet, det han ska göra är att samordna partiets riksdagsarbete.

Samuel Gonzalez Westling och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar. Foto: Agnes Stuber

Bild: Pressfoto

Men de första veckorna har mest handlat om introduktion. Om datorer och telefoner, säkerhet och personskydd. Om hur riksdagsledamöterna gör för att rösta i olika frågor och var de sitter.

Annons

Annons

– Vi sitter ju inte partivis utan i valkretsarna. Det är en lång tradition och viktigt eftersom vi är valda i våra valkretsar och representerar dem, säger Samuel Gonzalez Westling.

I Region Gävleborg har han lämnat sin ersättarplats i hållbarhetsnämnden. I Hofors sitter han kvar som andre vice ordförande kommunstyrelsen i några månader till – rutinen är att kommunfullmäktiges sammansättning ändras direkt efter valet, medan kommunstyrelsen görs om vid årsskiftet.

– Men vi får se hur det går. Kommunstyrelsen har sina möten på tisdagar och då är det obligatorisk närvaro i riksdagen, säger Samuel Gonzalez Westling.

"Nu var det jag som fick jag gå fram till platsen. Se en skylt med mitt namn, sätta mig där..."

Han är säker på att i riksdagen få stor användning för sin erfarenhet parlamentariskt arbete på lokal och regional nivå.

– Besluten som tas här har ju direkt påverkan på hur kommunpolitiken kan utvecklas. Och det parlamentariska arbetet är ungefär likadant. Den erfarenheten, och erfarenheten från arbetslivet, är jätteviktiga för mig.

Samuel Gonzalez Westling (V). Foto: Agnes Stuber

Bild: Pressfoto

Annons

Hur kändes det att ta plats i riksdagen?

– Hur ska man beskriva det... Överväldigande. Man har sett när andra gör det, jag har suttit i partistyrelsen i många år, men nu var det jag som fick jag gå fram till platsen. Se en skylt med mitt namn, sätta mig där... Det är väldigt hedrande att ha fått förtroendet och vara en av de 349 som ska fatta beslut för Sverige de kommande fyra åren.

Är det inte läskigt?

– Det enda som kändes lite läskigt var att tala inför alla i talarstolen. Och det fick jag göra direkt under talmansvalet, inför tv-kamerorna och full sal. Det rev jag av snabbt! Nu känns det ganska skönt att ha det gjort, säger Samuel Gonzalez Westling.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan