Annons

Annons

Annons

Elkrisen

Julbelysningen kan begränsas i Gävle: ”Något att överväga”

Flera kommuner i Sverige planerar i år att begränsa julbelysningen i syfte att spara el. Något som kan bli aktuellt även i Gävle.

– Utifrån resonemanget att varje kilowattimme räknas skulle det kunna vara något att överväga, säger kommunalrådet Åsa Wiklund Lång (S).

Text

Julbelysning på Drottninggatan i Gävle.

Annons

I ett läge med skenande elpriser ser många kommuner över hur de kan minska sin elanvändning inför vintern. Släckt julbelysning, sänkta temperaturer och begränsade öppettider i sporthallar är exempel på akuta åtgärder, rapporterade Dagens Nyheter på måndagen.

I Gävle har några sådana beslut ännu inte tagits. Men en översyn pågår inom kommunens alla verksamheter och bolag.

– Vi har ett uppdrag givet i hela organisationen att titta på vad man kan göra för att spara kilowattimmar, säger Åsa Wiklund Lång, ordförande för kommunstyrelsen.

Annons

Annons

Att begränsa julbelysningen kan vara ett sätt, menar hon.

– Skulle det vara rimligt att ha en kortare period med julbelysning? Kan det vara under den mest aktiva julhandeln och att vi sedan släcker ner?

– Det kan låta fjuttigt att göra en liten insats, men om alla gör den där lilla insatsen så har det påverkan, säger kommunalrådet Åsa Wiklund Lång (S).

Bild: Annakarin Björnström

Det behöver i så fall vägas mot andra aspekter, menar Åsa Wiklund Lång.

– Släcker man ner för mycket för tidigt kan det bli en otrygghetsfråga. Vi har ingen anledning att göra hastiga och inte övervägda insatser för att spara el, men ska titta på vad vi faktiskt kan göra. Där får vi återkomma.

Hon framhåller att kommunen ligger långt fram när det gäller energieffektivitet i de egna lokalerna.

– Vi har hållit på länge med sådana åtgärder och har ett väl utbyggt fjärrvärmenät. Så det är inte lika akut för oss som för andra när det gäller kostnadssidan.

– Men om vi ska svara upp mot det nationella uppropet att spara el är det klart att vi måste göra något, säger hon.

Kommunens julbelysning består av energisnåla LED-lampor, berättar gatuingenjören Fredrik Nygren.

– Vi har också bundit upp bra elpriser för i år och nästa år för våra belysningsanläggningar. Det är både gatu- och julbelysning. Så kostnadsmässigt är det inga problem, säger han.

Gävle kommun ser över hur det går att spara el inför vintern.

Bild: Markus Boberg

Annons

Det kommunala bolaget Gavlefastigheter ansvarar för den julbelysning som brukar sitta på Rådhusets fasader.

Annons

– Att plocka bort den skulle mest ha ett symbolvärde. Det är inte så stor elförbrukning det handlar om, säger bolagets vd Per-Arne Vahlund.

Kommunens badhus och ishallar slukar desto mer energi.

– Men vi har jättemånga som nyttjar dessa lokaler. Ska vi begränsa barn och ungas möjligheter att idrotta till exempel måste det vara väldigt välövervägt. Vi för inga sådana resonemang nu, säger Åsa Wiklund Lång.

Även Gävle Citysamverkan brukar ha viss julbelysning med LED-lampor på ett par tvärgator. Denna belysning regleras med timer och kommer att finnas där även i år.

– Det vi väger in är både den trygghetsskapande och trivselskapande aspekt som belysningen tillför under de mörkare månaderna för besökare i staden, säger cityledaren Daniel Swärd.

– Stödet till våra affärsverksamheter i den här tiden är ännu viktigare. Så om vi kan bidra med en mer attraktiv utomhusmiljö behöver vi göra det, säger cityledaren Daniel Swärd.

Bild: Markus Boberg

Hur det blir med den konstfrusna isbanan på Rådhustorget är däremot för tidigt att säga, menar han. Banan drivs av Gävle Citysamverkan.

– Vi tittar på förutsättningarna och får återkomma om det, säger han.

Det är oklart hur det blir med isbanan på Rådhustorget i år.

Bild: Markus Boberg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan