Annons

Annons

Annons

Karin Bergkvist

ledare liberalElkrisen

Karin Bergkvist
Varje kilowattimme räknas, men kommer kampanjen att få tillräcklig effekt?

Att skippa julbelysningen i Gävle kommer knappast att göra under för den totala energiförbrukningen. Däremot måste såklart kommunerna precis som hushållen och företagen dra sitt strå till stacken.

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Att släcka julbelysningen i Gävle kommer inte att spara så mycket, men visst måste kommunen dra ner på förbrukningen.

Bild: Jörgen Svendsen

Annons

Dagens Nyheter rapporterade häromdagen att många kommuner ser över hur de kan minska sin elanvändning inför vintern. Släckt julbelysning, sänkta temperaturer, begränsade öppettider i idrottshallar var några exempel på vad kommunerna överväger att dra in på.

Även i Gävle kommun finns funderingar på vad som skulle behöva göras, men glädjande nog för alla som längtar efter lite ljus i höstmörkret så låter det klokt nog som att släcka julbelysningen inte skulle ge mycket till besparing men däremot göra december lite deppigare.

Men att vi måste minska elanvändningen är ett faktum.

Annons

Kriget i Ukraina har gett rusande priser i ett Europa som gjort sig alltför beroende av en skurkstat som Ryssland för sin energiförsörjning.

Annons

Men även utan Rysslands agerande finns det problem som snarare kan härledas till dåliga politiska beslut. Produktionen av el och värme är för låg i relation till behovet och den tillträdande svenska regeringen måste nu snabbt visa handlingskraft och ta beslut som säkrar elförsörjningen på sikt.

Men oavsett orsakerna och även med snabba politiska beslut så kan den nuvarande situationen inte vändas på en gång. Däremot kan man jobba med att öka drivkrafterna att spara på el här och nu.

Energimyndighetens kampanj Varje kilowattimme (kWh) räknas, lyder budskapet.

Hushållen är såklart medvetna om att de måste vara försiktiga med elförbrukningen, det har de flesta om inte annat redan upptäckt med hjälp av senaste elräkningen. Detsamma gäller företagen som med med all rätt oroas över framtiden.

De ekonomiska incitamenten för att spara på förbrukningen finns alltså där i allra högsta grad.

Det fler skulle behöva vet är hur man kan göra det. Jodå, runt om i landet släcker man lampor (eftersom det numera är standard med energisnåla LED-lampor så får det mest marginell effekt) och kanske skippar att dra igång bastun, men hur bra koll har man på vilka tider på dygnet som de sparade kilowattimmarna gör störst nytta?

Sen eftermiddag och under morgonen är priserna högst på grund av högst efterfrågan. Skulle vi kunna flytta förbrukning från dessa timmar och jämna ut kurvan gör det stor skillnad både för den enskilde och för det europeiska energisystemet.

Annons

Annons

Energimyndigheten har satt igång en kampanj för att få svenskarna att spara el.

Bild: TT

Förutom att energisituationen i Sverige och Europa är kraftigt ansträngd och att redan höga prisnivåer på el kan komma att stiga ännu mer så finns faktiskt en risk att elen inte räcker till under vissa timmar i vinter.

Detta är dock något som vi tillsammans kan försöka göra något åt genom att gemensamt minska den totala elförbrukningen. Situationen kan helt enkelt komma att förbättras om vi alla hjälps åt, det är en princip som är grunden för hela vår beredskap.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan