Annons

Annons

Annons

Fotboll

Efter målsuccén – därför är Leo Englund bättre än någonsin tidigare: ”Förlänger karriären”

Leo Englund är bättre än någonsin.

Efter 19 mål på 21 matcher satte sig Sporten ned med skyttekungen för att prata om varför 31-åringen lyft just nu.

– Jag blir bara starkare och starkare, säger han.

19 mål på 21 starter. Leo Englund är enligt tränaren Mikael Bengtsson i sitt livs form.

Bild: Karin Johansson

Annons

När Leo Englund frisparkslirkade in 1–2-reduceringen mot HTFF i helgen var det hans 19 mål för säsongen. Så många har han aldrig gjort i ettan tidigare.

Tidigare målbästa var 18 från säsongen 2020.

Hur kommer det sig att 31-åringen ser pånyttfödd ut? Träning? Lagets form?

Sporten satte sig ned med GIF-anfallaren som fick möjligheten att förklara.

– Det har känts bra överlag hela säsongen. Att vi har gått så bra som lag har en stor del i det också. Offensivt har vi haft många spelare som gjort det väldigt bra. Vi har haft en helt annan dynamik i anfallsspelet den här säsongen, säger anfallaren som gjort sina 19 baljor på 21 starter.

Annons

Det är ändå anmärkningsvärda siffror?

Annons

– Ja, det känns väl bra på så sätt om man ska försöka jämför med tidigare år, vilket jag sällan gör. Jag tycker ändå vi spridit målen på många spelare.

– Sen går fotboll ut på att göra mål men det handlar även om många andra delar. Men klart det är bra att man kan bidra med det.

Om man backar bandet och kollar på Englunds målskörd de senaste tio åren är det bara tre säsonger där han inte kommit upp i tvåsiffrigt. Två av dessa säsonger var med GIF Sundsvall i superettan och allsvenskan.

Leo Englund gjorde 1-1 i slutminuterna av matchen mellan GIF Sundsvall och Häcken den 13 april 2015.

Bild: Bildbyrån

Minns du ditt enda allsvenska mål?

– Ja men det gör jag, visst var det Häcken hemma? Micke, visst satt du med på bänken, ropar Leo till tränare Bengtsson som också var i Sundsvall då.

Med medan Micke Bengtsson har svårare att komma ihåg Leos kvitteringsmål från april 2015, är det enklare för honom att förklara varför anfallaren med nummer 11 på ryggen är så bra i år.

– Han är i sitt livs form! Så bra som är nu har han aldrig varit förut. Det handlar inte bara om målen han gör, utan han är med i alla skeden ute på planen och gör det väldigt bra, säger Bengtsson.

Även Gefles fystränare Magnus Nilsson Stålander upplever att Leo Englund är bättre tränad än på länge.

– När man ser honom syns det att han är otroligt stor och stark. Men det är ändå en dimension till i år. Han har byggt på sig en stabilitet som gör att han är ännu svårare att ta bollen ifrån.

– Men han är stark även i löpdueller. Han liksom bufflar sig förbi på ett annat sätt in tidigare och har en styrka som är mer fotbollsanpassad idag än förr, säger han.

Annons

Bild: Karin Johansson

Annons

Det här har så klart huvudpersonen själv också känt.

– Hur vi tränar nu och tar hand om kroppen gör att man förlänger karriären. Jag blir bara starkare och starkare och orkar ännu mer. Jag känner att jag blir fysiskt bättre för varje säsong.

– Sen utvecklas man mycket med erfarenheten. Just de här små sakerna som avgör matcher eller vissa situationer, vilka ytor man ska söka eller lura försvararna.

Och trots att han fyllt 31 hoppas han att han fortfarande har många år kvar på fotbollsplanen.

– Det känns som att det är en bit kvar för mig innan fysiken och erfarenheten möts, alltså där man kommer vara som bäst. Där är jag inte än. Så länge kroppen fortsätter att bli bättre för varje år så har jag svårt att se att min motivation skulle bli mindre när jag lagt hela livet på att spela fotboll.

Så det finns fortfarande en hunger?

– Det saknas inte!

Vilket syns ute på planen. Det är en annan Leo Englund idag än för några år sedan. Det märks framförallt i det defensiva arbete han lägger ned ute på planen.

Är det också något som kommit med åldern?

– Både och tror jag. Det handlar också om att vi har en kultur i laget där alla jobbar hårt. Men hade du frågat mig för tio år sedan så hade jag nog tänkt annorlunda, att jag inte skulle jobba så hårt för att jaga mål för att nå dit eller dit.

– Men det handlar inte bara om ålder, utan att jag valt att vara här. Nu vill jag vinna här och det tror jag också bidrar till en helhet där det blir mer fokus på laget. Jag fokuserar inte så mycket på min egen prestation, så länge det jag gör är bra för laget.

Annons

Men som anfallare brukar man tycka att det är roligt att göra mål. Kan du inte någonstans tycka att det är lite kul att du är med i toppen och jagar en skytteligaseger också?

– Egentligen inte. Det är samma där, hade du frågat mig för tio år sedan hade jag nog tänkt annorlunda. Jag skulle inte byta någonting mot att vinna som lag. Det tror jag faktisk kommit med det som vi var inne på tidigare, kanske inte med åldern, men att man vill vinna där man är.

Annons

Det har funnits många tillfällen att jubla med klacken i år.

Bild: Karin Johansson

De senaste fem säsongerna har Leo Englund spelat i ettan i tre olika lag. Umeå, Sandviken och nu Gefle.

Att som yngre då testat på både allsvenskan och superettan, kan man känna en besvikelse över att "bara" befinna sig i ettan?

– Den frågan har jag fått många gånger, men jag har ändå valt där jag har velat vara. Valt en helhet runt omkring också. Rent socialt och var jag velat bo har haft mycket med det att göra.

– Jag har trivts väldigt bra här och man känner även att man brinner för någonting också. Det tror jag är något som kommer med åldern, att man inte är lika flexibel. Ska det bli något, ska det vara något man tror på och får rätt roll också.

– Här har det verkligen känts bra från början. Och i år har vi tagit jättestora kliv hittills. Jag har inte ångrat en sekund att jag är kvar här, säger han.

Fem matcher återstår av ettan 2022. Men någon framtid har Englund inte börjat planera för än.

– Till att börja med är det mycket kvar av säsongen och vi måste fortsätta jobba med det vi gör. Vi är inne i en bra trend med bra träningsveckor som gör att vi presterar bra under en lång tid. Nu handlar det om att slutföra det, säger Leo Englund.

Annons

Bild: Karin Johansson

Fakta

Leo Englunds målskörd de senaste tio säsongerna

2022: 19 mål/21 starter (fyra straffar) Gefle IF – ettan norra

2021: 11/27 (0) Gefle IF – ettan norra

2020: 18/28 (6) Sandvikens IF – ettan norra

2019: 17/27 (3) Sandvikens IF – ettan norra

2018: 16/30 (6) Skellefteå FF – ettan norra

2017: 28/23 (6) Skellefteå FF – division 2

2016: 4/23 (0) Umeå IK – ettan norra

2015: 1/7 (0) GIF Sundsvall – allsvenskan

2014: 0/0 (0) GIF Sundsvall – superettan

2013: 19/20 (3) Skellefteå FF – division 2

Annons

Fakta

Gefle IF–Örebro-Syrianska, söndag 13.00 Gavlevallen

Avstängd i nästa match vid gult: Daniel Eliasson (8), Oscar Lundin (8), Iu Ranera (5), Cihan Sener (2).

Avstängd i Ö/S: Filip Drinic.
Förra mötet med Örebro-Syrianska: 1–2 (b) mål: Jacob Hjelte.
Så gick det i fjol: 0–1 (b), 1–2 (h).
GIF:s fem senaste: HTFF 3–3 (b), Karlstad 3–1 (h) Piteå 4–1 (b), Haninge 2–0 (b), Sylvia 6–0 (h).
Syrianskas fem senaste: Forward 1–1 (h), Piteå 2–2 (b), Sollentuna 1–1 (h), Team TG 5–0 (b), Vasalund 1–2 (h).

Kvarstående spelschema för GIF: Sollentuna (b), Umeå (h), Motala (b), Vasalund (h).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan