Annons

Annons

Annons

Matsnusket

Stängdes och städades – Burger Kings ledning hittade inget att anmärka på

Mat som skulle ha slängts märktes om och serverades. Anställda och tidigare anställda vittnade om en ohållbar arbetssituation. I dag fungerar det enligt snabbmatsrestaurangens egna riktlinjer.

Text

– Jag känner mig glad över att inte längre sälja mat som är dålig till gästerna. Nu kan jag faktiskt tänka mig att äta en hamburgare på Burger King, säger en anställd som då larmade om situationen på sitt arbete.

Foto: Gene J. Puskar

Det var i början av september som tidningen kunde berätta om hur både anställda och tidigare anställda vittnade om utbrett matfusk på Burger King i Gävle.

Annons

Restaurangens utrustning var smutsig. Råvaror märktes om med nya bäst före-datum, ingredienser som stått framme för länge användes i mat som serverades.

Annons

– Sallad som skulle ha slängts står kvar i kylen, den preppas och står på bänken tills den tagit slut. När den stått framme tre timmar ska den kasseras, men det sker inte, sa en av de personer som tidningen pratade med.

Burger Kings ledning granskade restaurangen i början av september.

Bild: Jenny Kjellin

Burger Kings ledning valde enligt rutin att stänga restaurangen för att kunna utföra en fullständig granskning av lokalerna och köket i restaurangen.

När tidningen kontaktar Burger King för att höra vad granskningen visade ger ledningen ett skriftligt svar.

I ett mejl skriver Burger Kings Operative chef i Sverige Mads Billkvam:

"Vid granskningen av restaurangen kunde man inte hitta någon av de anmärkningar som tas upp i artikeln och restaurangen kunde återigen öppnas följande dag."

Han skriver vidare:

"Därefter har den specifika restaurangens rutiner genomgåtts med alla ledare för att säkerställa att medarbetarna har de förutsättningar och får den tiden som behövs för att kunna leverera på de krav på service och kvalitet som ingår i Burger Kings varumärkeslöfte."

Fritösen tömdes på svart olja och fylldes med hetvatten för att rengöras innan ledningens granskning.

Annons

Annons

Bilden som ledningen fick vid sitt besök stämmer inte med hur den såg ut bara en dag tidigare.

Efter beslut uppifrån stängdes restaurangen tidigare än vanligt den 2 september och de anställda fick ägna arbetstiden åt storrengöring. Grillen rengjordes – vilket tog många timmar. Fritöserna tömdes på svart olja och rengjordes med kokande vatten och rengöringsmedel. Den smutsiga listen i pommesfrysen blev även den rengjord, liksom annan köksutrustning.

– När cheferna kom var det rent och fint, säger en anställd.

På lördagen när ledningen kom möttes de av en ren grill, fritöser fyllda med fräsch olja och en städad restaurang.

Den enda anmärkningen som kom upp ska ha rört kantiner där kött och kyckling läggs upp.

– Det har blivit mycket ändringar. Fusken som jag berättade om – allt det försvann. Nu funkar allt med tiderna och inget gammalt serveras. Det finns också rutiner för att rengöra grillen dagligen, säger en anställd.

Även personaltätheten har förbättrats.

– Förut var det jättemycket press på personalen, på kvällen skulle två personer städa, stänga, ge service till gästerna. Nu är personalen utökad, det är fyra som jobbar till klockan åtta och minst tre på plats till klockan tio.

Burger King i Hemsta.

Bild: Jenny Kjellin

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan