Annons

Annons

Annons

Fotboll

Naturgräs till helgen – men GIF gör som vanligt

Från konstgräs till naturdito – då brukar kutym vara att testa på underlaget innan match. Men så tänker inte Gefle IF.

– Vi har vår linje och vi tycker det gått rätt bra ändå, säger tränaren Mikael Bengtsson.

”Det ska inte vara en avgörande faktor”

Bild: Tobias Sterner/Bildbyrån

Annons

På lördag sticker Gefle IF till Sollentunavallen för att ta sig förbi nästa hinder i den där jakten på högre divisioner. En match som spelas på naturgräs.

Men medan många lägger fokus på att träna på samma underlag som matchen ska spelas på, har Micke Bengtsson och GIF valt en annan väg. Det vill säga fortsätta som vanligt på Gavlevallens konstgräs.

– Vi har kommit överens om det här med både ledarstab och spelarna. Skulle vi byta underlag nu skulle vi tappa kvalitet på träningarna inför och det blir ett annat slitage på spelarna. Vi har vår linje och vi tycker det gått rätt bra ändå, säger Bengtsson och fortsätter:

– Det här ska inte vara en avgörande faktor. Vi har spelat på riktigt dåligt konstgräs mot Haninge borta till exempel, där bollen beter sig helt annorlunda än hemma på Gavlevallen. Ska vi då leta upp ett dåligt konstgräs och träna på det innan?

Annons

Annons

– Jag minns inte exakt vilken match det var, men jag vet att Sandviken tränade en hel vecka på naturgräs inför någon match, men det hjälpte inte, säger GIF-tränaren.

Shortsväder på Sollentunavallen i juni 2020. På lördag väntas något kallare temperaturer.

Bild: Karin Johansson

Oavsett underlag så kan faktiskt GIF blir klara för superettan redan på lördag. Med förutsättningarna att man själva vinner och att antingen Sandviken eller Vasalund tappar poäng.

Men något sådant prat vill Bengtsson inte höra.

– Vi har en av årets absolut svåraste bortamatcher på lördag. Vi kommer behöva göra en maxprestation för att kunna ta poäng. Det är där allt vårt fokus ligger. Vad som kan bli eller inte bli, det får vi ta senare.

– Jag förstår att det rent teoretiskt är så, men det går inte att spekulera på det sättet. Jag förmodar att det låter förbannat tråkigt, men all spekulation är saker du inte kan påverka.

Och då finns det ingen anledning att lägga fokus på det, menar Bengtsson. Under hela säsongen har det varit ett mantra för de i och omkring herrlaget. En träning i taget, en match i taget, inget annat. Där har inte heller någon fallit ur ramen.

– Vi sa det när vi hade möte häromdagen, att ingen utifrån verkar förstå vad vi menar. Vi kommer förmodligen säga samma saker efter vi spelat sista matchen också, säger han och skrattar lätt.

– Oavsett vad som händer ska vi vara sjukt stolta över att vi hållit den här linjen mot varandra och att vi visat tillit till varandra i den här gruppen. Det är vårt mantra och ingen kommer att bryta det. Det är jag helt övertygad om.

Annons

Annons

Så här såg Sollentunavallen ut 10 april 2021.

Bild: Karin Johansson

I senaste hemmamatchen saknades Alex Cooper från truppen. En känning i baksida lår höll honom borta. Han kommer testas och stegras i intensitet under veckan innan beslut tas om han finns med i lördagens trupp.

Cooper ersattes då av Sebastian Friman som i sin tur lyckades stuka foten rejält och fick kasta in handduken efter 35 minuter. Friman är ett mer osäkert kort inför helgen dock.

Därför var det positivt att Kevin Persson gjorde en mer rejäl comeback mot Karlstad. Något som gladde Micke Bengtsson så klart.

– Han gör ett jättebra inhopp med tanke på hans långa frånvaro och att han fick spela på en för honom något ovan position. Alla som följt Kevin vet vilken kapacitet han har i sig. Det känns väldigt positivt att han direkt kunde visa upp den här formen, säger Micke Bengtsson.

Kevin Persson på just Sollentunavallen. Aktuell för startplats på lördag?

Bild: Karin Johansson

Fakta

Sollentuna FK–Gefle IF, lördag 13.00 Sollentunavallen

Avstängd i nästa match vid gult: Daniel Eliasson (8), Oscar Lundin (8), Iu Ranera (5), Cihan Sener (2), Nils Eriksson.

Avstängd i SFK: Ingen.
Förra mötet med SFK: 4–0 (h), mål: Leo Englund 2, Cihan Sener, Albin Lohikangas.
Så gick det i fjol: 1–1 (b), 1–4 (h).
GIF:s fem senaste: Örebro-Syrianska 2–0 (h), HTFF 3–3 (b), Karlstad 3–1 (h) Piteå 4–1 (b), Haninge 2–0 (b).
Sollentunas fem senaste: Forward 3–0 (b), Täby 0–0 (h), Vasalund 1–1 (h), Syrianska 1–1 (b), Motala 1–0 (h).

Kvarstående spelschema för GIF: Umeå (h), Motala (b), Vasalund (h).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan