Ny kärnkraft. Åtstramad migrationspolitik. Förstatligande av sjukvården. Det är delar av innehållet i det nya Tidöavtalet som M, SD, KD och L har enats om.
På måndag hålls omröstning i riksdagen om att utse Ulf Kristerson (M) till Sveriges nya statsminister efter Magdalena Andersson (S).

– Det är det sakpolitiska innehållet som är viktigast, att få igenom mycket SD-politik, och det ser vi att vi har fått, säger riksdagsledamoten Roger Hedlund (SD) från Gävle.
Bild: Anders Sundin
Roger Hedlund (SD), riksdagsledamot från Gävle, är mycket nöjd med uppgörelsen.
– Den här uppgörelsen präglas väldigt mycket av SD:s politik och det på viktiga områden. Tittar man på vilken förändring vi kommer att kunna göra med den här politiken som underlag är det en fantastisk framtid vi går till mötes, säger han.
Annons
Annons
SD står utanför regeringen, men får ett samordningskansli med politiska tjänstemän i regeringskansliet. Något som Roger Hedlund är nöjd med.
– Man ser att vi fått med väldigt mycket mer än vi kanske fått om vi suttit i regering, säger han.

Linnéa Wickman, riksdagsledamot för Socialdemokraterna.
Linnéa Wickman, riksdagsledamot för S, följde pressträffen från bostaden i Gävle.
– Det som har presenterats är den politik som vi i S har varnat för. Det man ser är att splittringen och klyftorna mellan människor kommer att öka i Sverige. Det är bra att man får en regering men jag är väldigt oroad för viktiga frågor i framtiden. Vi kommer att se en politik där man sparkar neråt istället för att öka resurserna till välfärden.
– Att de till exempel föreslår visitationszoner och helt glömmer bort förebyggande insatser som barn och ungas uppväxtvillkor och skola. Effekter som gör det svårare för utsatta människor i vårt land.
Hon känner en stark oro när det gäller de klimatpolitiska åtgärderna som hon ser kommer att försämras. På söndag reser Linnéa Wickman till Stockholm för att delta i måndagens statsministeromröstning.
– Vi får den mest högerkonservativa regeringen i modern tid. Det är tydligt att SD har dikterat villkoren, säger hon.

"Helt fantastisk" säger riksdagsledamoten Lars Beckman (M) om uppgörelsen.
Bild: Arkivbild
Lars Beckman (M) var med när den moderata riksdagsgruppen godkände uppgörelsen på fredagsmorgonen. Han är mycket nöjd med innehållet.
Annons
– Det är över all förväntan. Nu kommer vi att ta tag i många samhällsproblem som svenska folket har sett. Det handlar om brottslighet, energifrågor, migrationspolitik och att vi måste få fler i jobb, säger han.
Annons
Han är mindre nöjd med att SD inte velat gå med på att sänka nivåerna i a-kassan.
– Det var en stor kompromiss som M gjorde. Där får vi istället titta på bidragssystemen, kan vi uppmuntra företagen att anställa. För vi måste få ner arbetslösheten, säger Lars Beckman.

– Det är uppenbart att det här är inget liberalt borgerligt skifte, utan det innebär att SD får hela inflytandet. Liberalerna har kraschlandat och sålt ut hela sin politik, säger riksdagsledamoten Anders W Jonsson (C).
Men Anders W Jonsson (C), riksdagsledamot från Hedesunda, är oroad.
– Inte minst för Gävleborgs del. Ordet landsbygd nämndes inte en enda gång under presskonferensen. Dessutom sätter man tvärstopp för arbetskraftsinvandring. Det kommer att skapa mycket stora problem för företagen, inte minst i de gröna näringarna, säger han.
Han är även kritisk till att utreda ett förstatligande av sjukvården.
– När man gör en stor omorganisation innebär det att allting står stilla under flera år. Det är inte det vi behöver i sjukvården just nu, säger han.
Vad kommer du att fokusera på som oppositionspolitiker?
– Det är uppenbart att landsbygden inte står högst på agendan. Det kommer jag att fokusera mycket på, säger Anders W Jonsson.

Lili André (KD)
Bild: Annakarin Björnström
Annons
Lili André, nybliven riksdagsledamot för KD, säger så här om överenskommelsen:
– Just nu är jag jätteglad att vi ska få ett nytt ledarskap. Det jag kände vid presentationen var att det här känner jag igen. Som kristdemokrat är jag glad att vi sätter igång arbetet med ett skifte av huvudmannaskapet inom sjukvården, att staten ska ta över. Även att vi tar oss an energikrisen med satsningen på att bygga ut kärnkraften. Det är också viktigt att ta sig an de stora utmaningarna inom brottsligheten.
Annons
Är det något i överenskommelsen som du är missnöjd med?
– Nej som jag har uppfattat det nu har alla varit ödmjuka med att ge och ta och det känns bra att vi har gemensamma riktlinjer inom de stora områdena. Nu blir det oerhört spännande att följa budgetarbetet och fördelningen av ministerposter, säger hon.
Fakta
Det här handlar överenskommelsen om:
Energi- och klimat, nya kärnkraftsreaktorer ska byggas. Vattenkraftens omprövning pausas och avfallsförbränningsskatten och koldioxidskatten för kraftvärmeproduktion ska ses över. Vindkraft fortsätter att vara en viktig del i energipolitiken men utgör inte basen.
Ekonomin och budgeten, a-kassan behålls på dagens nivå, högkostnadsskydd för dyra elräkningar i vinter, skatten på låga inkomster ska sänkas, enprocentsmålet för bistånd avskaffas och tydligt fokus på att hjälpa Ukraina.
Sjukvård, steg mot ett förstatligande av sjukvården ska tas. Partierna vill även gå vidare med att utreda ett högkostnadsskydd för tandvård.
Migration- och integration, asylrelaterade uppehållstillstånd ska vara tidsbegränsade och permanenta uppehållstillstånd ska mönstras ut. Partierna vill även utreda hur asylsökande ska kunna bära en större del av kostnaderna för mottagandet. Antalet kvotflyktingar minskar från förra årets 6 400 till 900 per år.
Kriminalitet, partierna vill dubbla straffen för gängkriminella och införa visitationszoner. Ett nationellt tiggeriförbud ska även utredas. Straffrabatterna avskaffas eller reformeras, anonyma vittnesmål införs, likaså vistelseförbud och utökad kamerabevakning. Partierna vill öppna för att hyra anstaltsplatser i andra länder. Återfall i brott ska straffas hårdare och tullen ges brottsbekämpande uppgifter.
Skola, en ny friskolelag med fokus på att begränsa möjligheter att ta ut vinster om skolan inte levererar ett starkt resultat. Vinstutdelning ska inte få förekomma under de första åren efter att en skola har startats eller köpts av en ny ägare. Satsningar kommer att göras på fler speciallärare och tydligare ordningsregler.
Stärkta fri- och rättigheter, en ny grundlagsutredning ska bland annat utreda hur aborträtten kan stärkas. Public service oberoende och den långsiktiga finansieringen ska bestå. Men public service behöver utvecklas, som en del av den demokratiska infrastrukturen, enligt högerpartierna. Tjänstemannaansvaret bör även stärkas, med syftet att bland annat stärka åtgärder mot tjänstefel.
Källa: TT