Annons

Annons

Annons

Kokainet på krogen

Polisens varningar – om populära festdrogen

Tidningen har hittat kokain på alla testade uteställen i Gävle och Sandviken. Drogen blir allt mer utbredd och accepterad. Men polisen varnar nu för flera allvarliga konsekvenser som festdrogen kan leda till.

– Man försätter sig i fruktansvärda situationer, säger polisen Markus Danielsson.

Text

TV: Så vanligt är kokain på krogen – tidningen hittar spår direkt

"Det har blivit mer och mer, någon sorts acceptans eller liberalt runt det på något sätt", säger Markus Danielsson.

Bild: Stina Dahle

Echo, Ölstugan Tullen, Interpool, Bilagan, Helt Enkelt, Harrys, The Church, Eightball, Mulligans och O'learys har alla en sak gemensamt. Det finns rester av kokain på någon av deras toaletter.

Att drogen förekommer på alla testade uteställen i Gävle och Sandviken får Markus Danielsson, gruppchef på områdespolisen i Gästrikland, att höja på ögonbrynen.

Annons

– Var det spår på alla ställen? Jag trodde kanske inte på alla ställen, men jag vet att kokain är vanligt förekommande i krogmiljö. Det har blivit mer och mer, någon sorts acceptans eller liberalt runt det på något sätt. Hemskt, men det är så det ser ut, säger han när tidningen berättar om resultatet av granskningen.

Annons

Vad polisen kan göra åt drogerna på klubbar och restauranger är främst att finnas i miljön och gå efter tydliga tecken på påverkade personer. Antingen civilt eller i uniform. Men det är svårarbetat, menar Markus Danielsson.

– I och med att det är flera krogar, flera städer och man rör sig på ytor mellan krogar. Det är ett väldigt smusslande kring det här, men man har en känsla av att det finns en god tillgång på kokain.

Enligt Markus Danielsson kostar ett gram kokain 1000 kronor per gram. Och att åka fast för ringa narkotikabrott kan leda till svidande böter.

– Det händer då och då att vi anträffar droger och ibland blir någon gripen. Många har ju god inkomst så det blir ju höga dagsböter, det är ju inkomstbaserat och ett ringa narkotikabrott kan bli ett femsiffrigt belopp, säger Markus Danielsson.

LISTA: Droglexikon – så vet du om ditt barn pratar om knark

Tidningens reportrar Simon Ridell och Fredrik Selgeryd hittade spår av kokain på alla testade uteställen i Gävle och Sandviken. Här syns kokainservettens blåa markering på Ölstugan Tullen i Gävle.

Bild: Simon Ridell

Annons

Annons

Har man mer än 0,5 gram i fickan blir rubriceringen istället narkotikabrott av normalgraden. Det kan skapa mer problem än en böter.

– Då kan det bli husrannsakan och det är ju inte så roligt att få påhälsning från oss. Är man påverkad och kör bil blir man av med körkortet. Flera narkotikabrott kan leda till att transportstyrelsen återkallar ens körkort. Om man har barn blir det en insats från socialtjänsten. Knarkar man är man inte lämplig som förälder.

På uteställena tidningen har granskat finns varierade åldrar på besökarna. Echo i Gävle lockar i många fall yngre gäster. Att det finns spår av kokain där också förvånar inte Markus Danielsson.

– Den finns i krogmiljön och att tro att den inte ska finnas på Echo är naivt.

Det används som en festdrog, är den ofarlig?

– Absolut inte. Det blir skador på kroppen och man försätter sig i fruktansvärda situationer. Det uppstår skulder till de som har hand om försäljningen och den organiserade brottsligheten skaffar hållhakar på folk och kommer begära gentjänster och vet kanske vem man är.

"När man köper och hanterar droger bidrar man till att kriminella högre upp i näringskedjan kan "leva livet"", säger Markus Danielsson.

Bild: Stina Dahle

Sverige är självförsörjande på marijuana och börjar, enlig Markus Danielsson, bli det även på amfetamin. Men kokainet kommer från andra sidan jordklotet.

– Det är inga "hobbymeckare" som gör det här, utan det kommer från Sydamerika via mellanhänder. Man göder ju den organiserade brottsligheten. Det man läser om i tidningarna om skjutningar, människorov och rån handlar om narkotika det också.

Annons

Men krogarna kan försvåra droganvändningen för gäster.

Annons

– Man kan ta bort toalettlocket och ljusa upp i krogkön. Ordningsvakterna kan gripa folk på bar gärning när brottet har fängelse i straffskalan och det har ju narkotikabrott och det tror jag de flesta krogar gör. Och att samverka mellan krogarna kan ju vara bra, säger Markus Danielsson.

Man göder enligt polisen den organiserade brottsligheten genom att köpa kokainet. På frågan hur man kan få folk att sluta ta drogen svarar Markus Danielsson:

– Att man ser sin del i det här. Ta samhällsansvar, när man köper och hanterar droger bidrar man till att kriminella högre upp i näringskedjan kan "leva livet".

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan