Annons

Annons

Annons

Fotboll

Från botten till toppen – nu återvänder Ranera Grau till ödesarenan: ”Mycket nerver”

På lördag kan GIF säkra superettanplatsen borta mot Sollentuna. Samma lag som för tre år sedan var nära att skicka GIF till ett negativt kval.

Tre spelare finns kvar i dagens trupp från 2019, populäre mittfältaren Iu Ranera Grau är en av dem. Han minns den där eftermiddagen i november med både fasa och värme.

Text

Det är 11 grader ute men Iu Ranera Grau tycker det är lite kyligt.

Bild: Karin Johansson

Annons

2 november 2019 spelade Gefle IF en av sina mest dramatiska matcher i modern historia. Poängtapp mot Sollentuna hade inneburit ödesmättat negativt kval mot division 2.

Nu ordnade det sig tack vare att lagkaptenen Sebastian Sandlund gjorde matchens enda mål och GIF knep alla poängen. Istället var det Sollentuna som fick kvala sig kvar.

Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Tre år senare leder GIF serien och kan – om alla resultat går rätt väg – blir klara för superettan på lördag eftermiddag.

Men vi backar bandet till den där iskalla eftermiddagen för tre år sedan. I dagens GIF-trupp återfinns tre spelare som är kvar sedan den där dramatiska matchen.

Kevin Persson, Ibrahim Alhassan och Iu Ranera Grau.

Annons

Sporten bestämde träff med den sistnämnda för att höra vad han minns från den där matchen.

Annons

Iu Ranera Grau firar med Sebastian Sandlund och Carrickläktaren efter segern mot Sollentuna i november 2019.

Bild: Magnus Hägerborn

– Det var en otroligt tuff match, väldigt nervöst. Jag tror knappt vi hade några målchanser. Men så kom "Sebbe" och gjorde sitt mål i andra halvlek. Sen parkerade vi bussen framför mål och tänkte bara defensivt.

– Sollentuna hade bollen i princip hela matchen och den sista kvarten vaskade de fram två-tre enorma lägen för att kvittera, säger han.

Efter 90 minuter var avklarade i snöslasket på Sollentunavallen la domaren till mängder med tilläggstid. Vilket gjorde GIF-spelarna frustrerade. Gula kort delades ut till flera på bänken.

– Matchen tog aldrig slut! Det minns jag tydligt, den tog verkligen aldrig slut. Och vi hade riktig tur att de inte gjorde mål.

Efter drygt 99 minuter blåste domaren äntligen i pipan och GIF var kvar i ettan.

– Då var det bara att fira! Vi firade med supportrarna på planen och sen vidare i omklädningsrummet, då gick det vilt till!

Fakta

Omgång 30 av 30 Ettan Norra 2019

Sollentuna FK–Gefle IF 0–1 (0–0)

Mål: 0–1 (56) Sebastian Sandlund.

Varningar GIF: Albin Lohikangas (57), Julio Fernandes (78), Jake Mc Guire (81), Måns Berggren (90+7), Jacob Ejerblad (90+7), Linus Mattsson (90+7).

Domare: Andreas Dufva-Johansson.

Publik: 269, Sollentunavallen.

Startelva: Jake McGuire – Kevin Persson, Axel Norén, Albin Lohikangas – Nils Nilsson, Sebastian Sandlund (K), Amadou Kalabane, Iu Ranera Grau (88), Frej Engberg – Grace Tanda, Ibrahim Alhassan (72).
Ersättare: Julio Fernandes (72), Adrian Bjelkendal Haaranen (88), Måns Berggren, Jacob Ejerblad, Linus Mattsson, Ivan Engstedt Skönblom, William Lindkvist (mv).

Annons

Annons

Inbäddat innehåll

Linus Mattsson var bara 15 år när han debuterade för Gefle IF i ettan. Nu spelar han för Skövde AIK i superettan.

Bild: Johan Bernström/Bildbyrån, Markus Boberg

En brokig säsong var till ända. En säsong där Iu Ranera Grau tillhörde de äldsta i laget. Och då var han bara 24 år.

– Vi hade en jätteung trupp. Linus Mattsson var exempelvis bara 15 år gammal och snittåldern i vår trupp var runt 19-20 år. Det var ett tufft år för oss.

Trots att de flesta av spelarna spridits för vinden, har Ranera Grau fortfarande kontakt med flera av dem. Unge herr Mattsson, numera 19 år gammal och som spelar med Skövde i superettan, är en av dem, Julio Fernandes, den excentriske brassen, skriver han också med ibland. Han spelar fotboll på Island nu förresten.

Men mest kontakt har han med Isac Rojas.

– Han är en av mina bästa vänner nu för tiden. Han är en väldigt fin person, en rolig kille.

Vad jag förstår så följer han Gefle IF fortfarande?

– Ja! Han håller på GIF nu. Han frågar ofta hur det är med laget, hur det går och så. Nu väntar han bara på att vi ska ta oss till superettan, han ringer ofta och tjatar på mig, skrattar Ranera Grau.

Isac Rojas tillhör Iu Ranera Graus närmaste vänner numera.

Bild: Karin Johansson

Under sitt första år var det Marcus Bengtsson som var tränare, en tränare som katalanen uppskattade.

Annons

– Men det var ett svårt år, tufft för både honom och oss. Men jag gillar Micke (Bengtsson) också. Han är en bra tränare som är noggrann med mycket. Han gör många bra saker.

Annons

I bakgrunden finns även assisterande tränaren Sören Ericsson.

– En väldigt fin man. Sören är bra för laget, han är lite lugnare än Micke. Men framförallt kan han mycket fotboll. Han har mycket erfarenhet sedan tidigare och har en fint samarbete med Micke.

Det har funnits många anledningar till att dra på smilbanden säsongen 2022.

Bild: Karin Johansson

Micke Bengtsson och Iu Ranera Grau.

Bild: Karin Johansson

Nu kan alltså GIF bli klara för superettan på lördag. Och det är bara ett steg på vägen för klubben, menar 27-årige Ranera Grau.

– Personligen tycker jag klubben bör ligga ännu högre. Minst superettan, men helst ännu högre. Jag vet att GIF spelat många år i allsvenskan och dit bör man nå igen.

Vad skulle det betyda för dig personligen att ta upp klubben ett hack?

– Alla skulle bli så stolta om vi klarade det. Att få vara med att ta upp en klubb är stort. Men det är inte bara vi spelare som ska vara stolta. Alla som varit här före oss och även alla runt klubben har lagt ned väldigt hårt jobb, säger han.

Dock återstår fyra matcher innan allt kan summeras. Och inget är klart förrän det är klart.

Lite skillnad att spela en match om uppflyttning än nedflyttning va?

Annons

– Mycket trevligare så klart. Och inte alls lika nervöst. Då var det mycket nerver, nu är det stor skillnad. Nu har vi fler erfarna spelare med.

– Men det kommer bli en tuff match. Sollentuna är bra i år och spelar på naturgräs. Stor skillnad från konstgräs och jag såg att det eventuellt skulle regna på lördag, det gör det inte lättare heller, säger han och huttrar lite.

Annons

Fakta

Iu Ranera Grau

Född: 8 januari 1995, Saint Cugat.

Längd: 178 cm.

Position: central mittfältare

Matcher/mål GIF: 66/9.

Fyra snabba med Iu Ranera Grau

Häftigaste arenan han spelat på?

Nou Estadi Castàlia i en playoff-match. Det var 15 000 på plats.

Bästa spelaren han mött?

Adrien Rabiot (nu i Juventus), Kingsley Coman (Bayern München) och Samuel Chukuwueze (Villareal)

Bästa spelaren du spelat med?

Alex Grimaldo (Benfica). Värsta personen jag träffat i livet, men en fantastisk fotbollspelare!

Största match han spelat med GIF?

Första derbyt 2019. Hela den dagen var magisk och mamma var här från Spanien. Bara resultatet var fel.

Se Sebastian Sandlunds eleganta volleymål här:

Inbäddat innehåll

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan