Annons

Annons

Annons

Andersberg

Han möter asylsökande föräldrar och barn med musik

Ett nytt projekt har precis startat i Andersberg, där asylsökande föräldrar tillsammans med sina barn träffas, sjunger och pysslar.

– Musik är något jag brinner för, därför är det värdefullt att få vara med och starta sångstunder här, säger Abdulrahman Albij som håller i aktiviteten.

Text

Abdulrahman Albij.

Bild: Jenny Kjellin

Annons

Vi träffas i Andersberg där sångstunderna kommer att hållas.

Abdulrahman Albij, som kallas Abod, har själv en bakgrund som bland annat körledare och sångpedagog. Han kan också kalla sig instrumentbyggare, låtskrivare och inte minst sångare, då han uppträtt på många scener i världen.

Sedan han kom till Sverige 2020 har han saknat att befinna sig i musikaliska sammanhang. Han har gått från att stå på stora scener i många länder i världen till en vardag utan musikaliska framträdanden.

Nu har han, tack vare Skottes musikteater och Rädda barnen, åter fått en ingång till musiken och är både glad och tacksam över det.

– När det gäller musik talar alla samma språk. Man kan tala med rytmer och vad gäller noter så läses de på samma vis vare sig man talar svenska eller arabiska, säger han och bläddrar fram ett notblad.

Annons

Annons

Abdulrahman Albij tillsammans med Simona Geries från Rädda Barnen.

Bild: Jenny Kjellin

Genom TIA, Tidiga Insatser för Asylssökande, anordnas olika aktiviteter i Gävle, bland annat av Rädda Barnen. Just den här aktiviteten riktar sig till asylsökande föräldrar och deras barn, främst till boende i Andersberg, även om alla asylsökande med barn upp till tio år är välkomna.

– Målet är att föräldragrupper ska få en etablering i samhället, tillgång till en meningsfull fritid. Vi såg ett behov av sångstunder, för både föräldrar och barn här i Andersberg, säger Simona Geries från Rädda Barnen, som sitter med för att tolka.

Hon är också engagerad i sångstunderna och berättar att de har arbetat uppsökande för att nå ut med flygblad, affischer men också muntliga inbjudningar. Förhoppningen är att ordet ska sprida sig och leda till att fler hittar dit och en utökad verksamhet.

Abod Albij visar en musikvideo där han står på en scen och sjunger till en stor orkester.

Abdulrahman Albij under ett framträdande i Dubai.

Musiken har haft en stor betydelse för Abod Albij i hela hans liv, trots att han som barn inte fick ägna sig åt musik eller sjunga hemma.

Annons

Han köpte trots det en orientalisk gitarr, men när han kom hem med den till föräldrarna fick han se den bli sönderslagen.

”Du ska inte hålla på med musik”, sa de till honom.

När Abod Albij ändå trots allt blev en känd sångare som började synas på tv så ångrade föräldrarna och släkten att de försökt hindra honom.

Annons

– Ser jag ett barn som har kärlek till musiken, så vill jag vara där och hjälpa till. Här kan jag bidra till låta barn och föräldrar ta del av musiken, säger Abod Albij.

Han fick aldrig chansen att lära sig att spela instrument själv, men han skriver texter som andra får tonsätta. Men han vet hur resultatet ska låta.

– Det är jag som styr och ställer med musiken, säger han.

Abdulrahman Albij under ett framträdande i Dubai 2019.

2010 lämnade han Syrien och tvingades då att överge sin verkstad och alla orientaliska instrument som han tillverkat.

Sedan dess har det inte blivit några nya instrument. Han saknar hantverket men då tillverkningen kräver speciella verktyg och även speciella sorters trä är det svårt att ta upp igen.

Musiken däremot ger han aldrig upp, och han hoppas att sångstunderna ska leda till att fler musikaliska vägar öppnas.

– Längre fram hoppas jag kunna föra samman arabisk och svensk musik, säger Abod Albij.

Abdulrahman Albij och Simona Geries hoppas att de ska nå många med sångstunderna som anordnas i Andersberg varje torsdag.

Bild: Jenny Kjellin

Fakta

Sångstund

Vad: Sångstund för asylsökande föräldrar och barn 0-10 år
Var: Andersberg
När: Torsdagar klockan 15-16.30

Med vem: Abod Albij
Anmälan: till Simona Geries, Rädda Barnen

Inga förkunskaper krävs och det spelar ingen roll vilket språk du talar

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan