Annons

Annons

Annons

Forsbacka

Jonas, 30, brinner för att skrämma folk – nu är det dags igen för Haunted Halloween

Nu till helgen är det dags för den andra omgången av spökvandringen Haunted Halloween i Forsbacka Bruk. Ena grundaren Jonas Loef, 30, brinner så mycket för sin skapelse att han sa upp sig från ett bättre mäklarjobb i Stockholm och flyttade hem för att satsa heltid på spökerierna.

Text

"Vi gör om allt varje år med en ny historia och nya karaktärer, så det kräver mycket jobb", berättar Jonas Loef, arrangör.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Årets Haunted Halloween fortsätter berättarmässigt från fjolårets. I centrum står bruksarbetaren Cyrillius. Helvetet har nu tagit över Forsbacka Bruk ännu mer än i fjol och allt kan hända. Det har hunnit gå elva år sedan Jonas Loef och Daniel Hallgren anordnade Haunted Halloween för första gången på Sandbankarna i Skutskär. Spökvandringen har under decenniet vuxit från omkring 300 besökare första året till runt tusen förra året vilket var det första i Forsbacka Bruk.

Haunted Halloween lockar nu besökare från Örnsköldsvik till Kalmar och har blivit ett begrepp - som även inspirerat andra. Vi kan förstås inte svära på det men nog har Furuviksparken inte kunnat ignorera den närliggande attraktionen då den höll till i Skutskär. Hur det än är så lanserade ju även Furuvik sin Horror Nights i fjol vilken också pågår under samma period som Haunted Halloween.

Annons

Annons

Jonas Loef, 30, kommer själv från Furuvik och började anordna spökvandringar under högstadiet i Skutskär.

– Jag har alltid varit intresserad av skräck och gillat att bli skrämd hela livet. Den isande känslan lever i min ryggrad, säger han iklädd försvarets officerströja i en militärbuss som hans kollega Daniel Hallgren har köpt och de planerar i från.

En mördarclown möter besökarna under turen.

Bild: Nils Palmeby

Kollegan är en känd profil i Skutskär, bland annat som ägare till Folkets Hus medan Jonas Loef faktiskt har hunnit med att göra en liten utflykt till Stockholm också. Detta som fastighetsmäklare, vilket han utbildade sig till i Gävle och var klar som för runt tre år sedan och sedan direkt stack till Stockholm. Där arbetade han på den genom reality-tv kända byrån ESNY (Eklund Stockholm New York) eller mer specifikt deras dotterbolag Urban By ESNY som fokuserar mer på marknaden utanför tullarna och även objekt som kostar under tio miljoner.

– Jag flyttade tillbaka hit i maj för att ge allt för det här. Jag ville gå all in. En liten chansning men det lär man göra om man brinner för något.

Nu har Jonas Loef bytt lägenheten i Stockholm till ett hus med sambon i Älvkarleö. Haunted Halloween har även startat ett aktiebolag tidigare i år så de två kompanjonerna tror på sitt koncept, vilket de även vill bredda. Escape Room-projektet Haunted Halls i Folkets Hus i Skutskär hoppas de kunna ha premiär för 2023. Sedan väntar även Haunted Hosts som Jonas Loef inte kan avslöja mycket om än.

Annons

Annons

– Det kommer att bli det största vi har gjort men det ligger åtminstone ett par år framåt - det är ett stort projekt.

Vandringen är cirka 25 minuter beroende på hur snabbt sällskapet om cirka sex personer går. Biljettförsäljningen sker som vanligt mycket på plats men det går att skaffa förköp också.

Bild: Nils Palmeby

Totalt jobbar uppemot 40 personer med Haunted Halloween, varv cirka tio är lite extra dedikerade. Uppdraget är för de flesta ideellt medan några är avlönade till viss del, berättar Jonas Loef. Så gott som alla är från tidningens spridningsområde.

Bild: Nils Palmeby

Bild: Nils Palmeby

Bild: Nils Palmeby

Bild: Nils Palmeby

Bild: Nils Palmeby

Bild: Nils Palmeby

Jonas Loef och Daniel Hallgren står bakom Haunted Halloween.

Bild: Privat

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan