Annons

Annons

Annons

Söder-Hemsta

Person mordhotade lärare – eleven Freja: ”Orolig stämning”

Eleverna är i klassrummet med en obehörig man. Hur han kommit in eller vad hans syfte är vet de inte. Mannen ska sedan ha mordhotat deras lärare. Det är andra fredagen i rad som polisen larmas till Polhemsskolan.

– Vi visste inte vad vi skulle göra förutom att invänta någon typ av hjälp, säger Freja, som var med under det misstänkta brottet.

Text

Flickan på bilden har ingenting med "Freja", eller Polhemsskolan, att göra. Bilden är arrangerad.

Bild: TT

Annons

Det var på fredagen den 14 oktober som Freja och hennes klass skulle ha lektion. Men med dem i klassrummet finns en man som de inte känner igen.

– Ingen visste vem han var, ingen kände igen honom och ingen visste hur han kom in. Några killar i klassen försökte säga åt honom att han skulle gå därifrån, men han ville inte lyssna. Han sa "om ni är rädda, då är det ni som ska gå", säger Freja till tidningen.

Ytterdörren är öppen. Men in till programmets lokaler behöver man passerkort. Enligt Freja försöker mannen ta några elevers datorer, utan att lyckas.

Allt eftersom börjar det spekuleras om mannen bär vapen.

– Då blev det lite annan stämning, säger Freja.

Läraren som ska hålla lektion kommer in i klassrummet och ser mannen.

Annons

– Läraren sa att han behövde gå eftersom vi skulle ha lektion och då började killen säga "du ska passa dig, annars kommer jag döda dig", säger Freja.

Annons

Bilden är fotad i ett annat sammanhang.

Bild: TT

Hela klassen byter klassrum. Men mannen följer efter.

– Så vi gick därifrån också och då ställde sig läraren i dörren och skulle stå i vägen för honom. Då tog han tag i lärarens nacke och, vad vi såg, försökte slå huvudet mot väggen men läraren lyckades hålla emot, säger Freja.

Läraren och klassen blir kvar tillsammans med mannen.

– Vi visste inte vad vi skulle göra förutom att invänta någon typ av hjälp. Båda rektorerna och flera lärare kom dit för att de skulle hålla koll på situationen.

Mannen avfärdades från platsen och en förundersökning har inletts.

Bild: Catarina Johansson

Samtidigt larmas polisen till Polhemsskolan.

– Sen fick vi sluta för dagen och gå ut bakvägen så vi skulle slippa möta den här killen. Det var ju synd för oss för vi hade två viktiga lektioner kvar som blev förstörda.

Var ni rädda?

– Det var väldigt olika från person till person. Vissa försökte skämta bort det men vissa sa till mig att de tyckte det var läskigt. Men det kändes som att det var en ganska orolig stämning i hela klassen, säger Freja.

Polisens presstalesperson Johan Thalberg bekräftar att hot har uttalats mot en person i skolans lokaler. Men han bekräftar inte att det ska handla om ett mordhot.

Annons

Annons

– Polisen åker till platsen och man håller förhör med misstänkt och målsäganden, säger han.

Den obehöriga mannen avfärdas från platsen, men grips inte. En förundersökning om olaga hot har inletts.

Både den 7 och den 14 oktober har polis larmats till gymnasieskolan.

Bild: Anne Sjödin

Men det här är den andra fredagen i rad som polisen larmas till just Polhemsskolan.

– Den 7 oktober så får polisen in uppgifter om ett eventuellt brott som ska genomföras på skolan. Det är uppgifter som kommer in till polisen. Det här tas på största allvar och man skickar resurser, säger polisens presstalesperson Johan Thalberg.

Två polisbussar dyker upp på skolan. Freja var med även vid den händelsen.

– Vi fick veta att polisen hade fått tips om att det var en maskerad man inne i skolan. Så alla samlades i klassrum och man låste, säger Freja.

Det visar sig vara ett falskt larm. Men upplevelsen skakar om eleverna, berättar Freja.

– Det var nästan mer obehagligt för då märkte man på lärarna och allihop att de inte visste vad som hände. Det kom så många poliser och det kändes allvarligt. Det ska inte behöva hända i skolan, alla barn går ju i skolan så det borde vara en miljö där man ska känna sig trygg.

"Det är tråkigt när sådana här saker händer", säger Polhemsskolans rektor Tommy Hellström.

Bild: Stina Dahle

Annons

Larmen har gjort att Polhemsskolan även har låst ytterdörrarna. Numera behövs passerkort redan där för att komma in.

Den obehörige mannen är en tidigare elev, berättar Polhemsskolans rektor Tommy Hellström.

Annons

– Det är tråkigt när sådana här saker händer. Det jag upplever är dock att under båda de här händelserna så har personalen hanterat det bra. De har gjort det riktigt, riktigt bra.

Hur mår läraren som blev hotad?

– Läraren mår, vad jag vet, bra.

Efter båda händelserna så har skolan gått ut med information till både lärare och elever.

– Sedan har vi tittat på åtgärder man kan göra framåt, men ingenting som jag mer precis kan säga här och nu, säger Tommy Hellström.

Får lärarna utbildning om hur de ska hantera sådana här situationer?

– Vi hade ett stort möte med säkerhetsavdelningen i starten vid augusti. Sedan har vi haft en kontinuerlig dialog om hur man kan jobba med sådana här situationer. Dels generellt i vad gäller krisarbete och dels mer specifikt om pågående dödligt våld.

Fotnot: Freja heter egentligen något annat.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan