Annons

Annons

Annons

Villastan-Olsbacka

Lasse Stefanz-stjärnan kommer till Gävle med helt nytt koncept

På lördag 22 oktober startar årets Så Mycket Bättre på TV4 där Olle Jönsson är en av deltagarna - välkänd från Lasse Stefanz. Han kommer precis som 50 procent Gävlebördiga Nordman att passa på att bredda lyssnarskaran - de med Melodifestival och han med en första dansfri turné för Lasse Stefanz. Gävle Konserthus finns på agendan 29 mars nästa år.

Text

Håkan Hemlin, Olle Jönsson och Mats Wester deltar inte i samma episoder av Så Mycket Bättre men fick synas på samma bild i alla fall. Visste du förresten att Jönsson samlar på ovanliga Zippo-tändare? Bild: Pressbild

Annons

Lasse Stefanz koppling till Gästrikland manifesteras i att bandet har spelat så gott som varje år sedan 1988 på Ön i Hedesunda. Men även i form av gig på många andra platser här, dock var det ett tag sedan exempelvis Parken i Gävle, konstaterar Olle Jönsson.

– Sedan var vi ju på Stadsfesten sist vilket var jättetrevligt och det var mycket folk. Det är ett sånt ställe vi gärna spelar på igen, konstaterar Olle Jönsson.

Den konserten var av samma art som den kommande konserthusturné bandet planerar för februari till april 2023. Än så länge har odyssén inget namn men det kommer att bli en deluxe-blandning av gruppens klassiker varvat med de nya tolkningar som nu letar sig in på Olle Jönssons repertoar i och med hans deltagande i Så Mycket Bättre som startar på lördag 22 oktober i TV4.

Annons

Annons

– Tyvärr finns det ju inte så många dansställen kvar. Så vi måste försöka leta oss in på nya ställen. Vår musik är för bra för att bara lägga ner.

Lasse Stefanz kommer till Gävle Konserthus 29 mars 2023. Totalt blir det 22 konsertkvällar utan dans med start i Vara 16 februari och final på Lorensbergsteatern i Göteborg 22 april. Turnén är regisserad av Per-Magnus Andersson som bland annat gjort musikalversionen av Så som i himmelen och Robert Gustafssons Rolandz-show. Bild: Pressbild

Vilka är de nya potentiella lyssnarna du tror att ni kan nå ut till i och med Så Mycket Bättre?

– Jag tror att många av de som sitter och tittar på Så Mycket Bättre är en publik som kanske inte går ut men som här kanske får luft under vingarna och tänker "det här vill vi höra mer av". Den effekten tror jag programmet har, det är ju väldigt många som ser det.

Ni har ju redan de unga fansen också men om vi tänker oss finsmakarmedelklassen - är det de som är kvar att erövra?

– Naej, jag vet inte. Skit samma vilka som kommer, bara de kommer och vill lyssna på vår musik. Jag lägger inte så stor vikt vid vilken typ av lyssnare det är. Vår musik har ju ett rätt brett spektra. Lyssnarna är jämt fördelade över gammal, ung, fattig och rik.

Gävlesonen Håkan Hemlin och hans Nordman är med i årets säsong också men de kom när Olle Jönsson hade spelat in sin vecka på Gotland. Vi får anta att de i sina delar av programserien intar samma roll som Jönsson - den som åldermannen. Alltså får vi inte se dem tolka varandra men de har setts en gång för cirka tio år sedan åtminstone i en studio där det snickrades skrevs Melodifestivalen-hits.

Annons

Fakta

Succé för Gävlelåt i första avsnittet

I första avsnittet av Så Mycket Bättre tolkade Norlie och KKV sången "En man som han" som Lasse Stefanz gav ut 1999 med den nya titeln "En sån som han". Det blev lite av premiäravsnittets stora hit. Låten skrevs ursprungligen av Joakim Arnell i Gävle/Skutskärsbandet The Refreshments på engelska som "A guy like that" och finns med på deras album "Musical fun for everyone" som kom 2000. Året efter gav Lasse Stefanz ut låten på sin platta "Emelie" och den blev då en rejäl hit med den svenska texten som skrevs av Arnells dåvarande sambo Jonna Lundholm, frisör i Gävle känd för salongen Studio Mini på Nygatan. Vi har tidigare berättat hur låten genererar Stim-intäkter till henne långt senare då även Streaplers har populariserat låten.

Annons

Strömsbrodottern Britta Bergström, som vanligt på kör i programmet, fick han dock uppträda med.

– Mycket trevlig, och mycket proffsig, lyder Olle Jönssons dom.

Annars var det aldrig några problem att vara så pass mycket äldre än de andra artisterna, där påfallande många ligger omkring 30-årsåldern i Jönssons episoder.

– Jag trodde de skulle se mig som en tjatig gammal gubbe, men tvärtom, de hade en väldig respekt för mig och det jag gjort.

Själv kom han närmast Anna Ternheim som även hon har jobbat i Nashville. Även hon är nu klar för Gävle Konserthus 4 mars 2023.

Mats Wester och Håkan Hemlin syns i årets Så Mycket Bättre. Bild: TV4

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan