Annons

Annons

Annons

Gefle IF klart för superettan

Nu börjar jobbet inför superettan – så kan en GIF-startelva se ut

Superettan 2023 är ett faktum för Gefle IF.

Många spelare i dagens trupp håller redan en hög kvalitet och kan gå direkt in i en startelva en division upp.

Men några hål finns att fylla.

Text

Superettan 2023! Gefle IF är tillbaka i elitfotbollen.

Bild: Tobias Sterner/Bildbyrån

Annons

Då var det klart. Efter fyra år på fotbollens bakgård är Gefle IF tillbaka i svensk elitfotboll igen. Nu börjar arbetet direkt med att bygga en trupp inför kommande säsong. Men hur många spelare måste in egentligen?

Mittfältaren Oscar Lundin sa i en intervju med Dalarnas tidningar att årets Gefle IF hade klarat sig bra i superettan.

Det hade man kanske, men några platser bör ändå fyllas till 2023.

Uppställningen utgår från en 4–5–1-uppställning som GIF spelat med på slutet.

Målvakt: Vakant.

Kommentar: Tim Markström som inte längre kan ta sina egna insparkar på grund av smärta, lägger med all sannolikhet av. Backupen, unge Albin Lorenz har inte tagit chansen när han fått den. Här måste GIF få in både en rutinerad förstekeeper och en hungrig tvåa. (Finns det ekonomi för ett tredje alternativ?) Det är bara att börja leta.

Annons

Annons

Om Tim Markström lägger av kanske han kan bli målvaktstränare?

Bild: Tobias Sterner/Bildbyrån

Backlinje fr hö: Christoffer Aspgren, Martin Rauschenberg, Kevin Persson, vakant.

Kommentar: Någon brist på duktiga mittbackar är det inte i GIF. Bredvid givne ledaren och lagkaptenen Martin Rauschenberg har Micke Bengtsson flera fina alternativ att välja på. När evighetsskadade Nisse Eriksson äntligen fick göra comeback efter två år på sidan, visade han varför Bengtsson hållit fast vid honom. Trots att det länge var oklart om han ens skulle kunna spela fottboll igen.

Eriksson har kunnat matchas in på ett lugnt sätt eftersom alternativen varit exempelvis Theo Hansemon, 20. Bollnäskillen som kommit fram genom egna akademin och som även kan spela ytterback. Vissa skadebekymmer har gjort att det bara blivit sju starter och sex inhopp i år.

Nisse Eriksson tillsammans med Sebastian Friman och Jesper Carström. Tre Sundsvalls-lirare som tagit upp det södra GIF till superettan.

Bild: Tobias Sterner/Bildbyrån

En som också brottats med skador är Kevin Persson som efter fyra månader på sidan gjorde comeback i startelvan så sent som mot Sollentuna. Ringrostig? Inte ett dugg. Mr Cool klev in och var så där lugn och sansad som vi vant oss med. Håller en hög nivå och känns gjuten bredvid kapten "Rauschen".

Ett av årets utropstecken, Christoffer Aspgren, bör kunna springa sönder vissa kanter även i superettan. Hans sju assist (fyra i en och samma match!) imponerar. Hur har SIF haft denna guldklimp i sex år utan att förvalta honom? En gåta.

Annons

Men fler ytterbackar/wingbacks behövs för att bredda truppen. Gärna någon med en funktionell vänsterfot. Alex Cooper har en fin sådan, men där är framtiden osäker. Om han testar nya äventyr (han hävdar ju själv att han också är skådespelare, men det är en annan historia) bör GIF hitta en ersättare med liknande egenskaper.

Annons

Sex år som anonym i SIF. I GIF har Christoffer Aspgren inte bara tagit en startplats, han har varit en av lagets största utropstecken. Här tillsammans med lagkaptenen Martin Rauschenberg.

Bild: Tobias Sterner/Bildbyrån

Mittfältet fr hö: Vakant, Oscar Lundin, Iu Ranera Grau, Antonio Yakoub, vakant.

Kommentar: Med båda lånen Jesper Carström och Antonio Yakoub har GIF-mittfältet haft stor konkurrens om platserna. Oscar Lundin och Iu Ranera Grau har dock varit gjutna i startelvan på hösten och bör vara det även nästa år. Lundin har redan spelat 87 matcher i superettan med Brage, nyttig rutin för Gefle.

Succémannen Yakoub har på sina tolv GIF-matcher gjort åtta poäng (6+2). Han hoppade även in sista tio för Sirius borta mot Hammarby i veckan. Men här finns det att jobba på. 20-åringen trivs väldigt bra i GIF och hyllades stort av bland annat Oscar Lundin efter avancemanget var säkrat. Och även om det var mitt i glädjeyran så öppnade Yakoub själv för att stanna. Lös det Gefle.

Succémannen Antonio Yakoub. Sex mål och två assist på tolv matcher.

Bild: Tobias Sterner/Bildbyrån

Iu Ranera Grau gör sin tredje sejour i Gefle IF och känslan säger att han gärna stannar ytterligare en säsong. Har GIF råd med honom känns det som ett bra alternativ på mitten.

Annons

Det är redan klart att GIF Sundsvall kommer spela i superettan nästa säsong. Jesper Carström har kontrakt med klubben över 2024, men har trivts väldigt bra i det södra GIF. Frågan är vilket GIF som han representerar nästa år?

Katalansk kvalitet på mittfältet. Aktuellt även nästa säsong?

Bild: Tobias Sterner/Bildbyrån

Forwards: Leo Englund.

Annons

Kommentar: Att GIF vill förlänga med frälsaren och skyttekungen Leo Englund bör vara lika givet som att han själv vill stanna. Vi räknar med att Jacob Hjelte (som även kan spela som släpande fw/mf) hänger med upp i superettan, trots allvarliga hälseneskadan. Men vilka ska vara backup till dessa två? En yngre målsugen anfallare, någon som har en sådan till övers för GIF?

En rörd Leo Englund klappas om av Alex Cooper efter slutsignalen.

Bild: Karin Johansson

Ersättare: Cihan Sener (mf), Oskar Karlsson (mf), Pontus Jonsson (mf), Theodor Hansemon (b), Nils Eriksson (b), Jacob Hjelte (f), vakant (f).

Kommentar: Oskar Karlsson har haft det svårt att slå sig in i startelvan, men sett spännande ut i de inhopp han gjort. Cihan Sener startade alla matcher på våren, men under hösten har han förpassats till bänken titt som tätt. Finns mycket fotboll i honom, även om han ibland faller ur ramen. Hansemon har vi redan nämnt medan assistkungen Pontus Jonsson får göra pigga inhopp och riva sönder trötta försvarare med sina löpningar. Forwards då? Ja, här måste det som sagt in något!

Annons

Leo Englund tillsammans med Oskar Karlsson och Theo Hansemon. Två unga spelare som kommit fram genom akademin.

Fakta

Gefle IF

Målvakter:
Albin Lorenz – kontrakt 2022
Tim Markström – kontrakt 2022
Försvarsspelare:
Nils Eriksson – kontrakt 2022
Theodor Hansemon – kontrakt 2022
William Wallin – kontrakt 2022

Martin Rauschenberg – kontrakt 2024

Kevin Persson – kontrakt 2023

Alex Cooper – kontrakt 2022


Mittfältare/forwards:
Ibrahim Alhassan – kontrakt 2022

Pontus Jonsson – kontrakt 2022

Jacob Hjelte – kontrakt 2022

Daniel Eliasson – kontrakt 2022

Sebastian Friman – kontrakt 202?

Cihan Sener – kontrakt 2023 (1+1)

Christoffer Aspgren – kontrakt 202?

Oscar Lundin – kontrakt 2023 (1+1)

Leo Englund – kontrakt 2022
Tshutshu Tshakasua – kontrakt 2022

Oskar Karlsson – kontrakt 2023

Torre Rafael – kontrakt 202?

Iu Ranera Grau – kontrakt 2022

Spelare på lån: Jesper Carström (GIF Sundsvall), Antonio Yakoub (IK Sirius).


Spelare med Gävleborgsanknytning: Albin Lorenz, Tim Markström, Kevin Persson, Christoffer Aspgren, Tshutshu Tshakasua, Oskar Karlsson, Torre Rafael, Jacob Hjelte, Daniel Eliasson, Theodor Hansemon, William Wallin, Cihan Sener.

Dalarna: Pontus Jonsson, Oscar Lundin.

Medelpad: Nils Eriksson, Sebastian Friman.

Övriga: Leo Englund, (Skråmträsk, Västerbotten), Iu Ranera Grau (Barcelona, Spanien), Alex Cooper (Inverness, Skottland), Martin Rauschenberg (Ribe, Danmark) Ibrahim Alhassan (Ghana).

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan