Annons

Annons

Annons

Dags för vinterdäck

Risk för begränsad leverans – beställde vinterdäck före sommaren

Från och med den 1 oktober är det tillåtet att köra med dubbdäck. På grund av kriget i Ukraina kan det i höst vara svårt att få tag i rätt vinterdäck, så det gäller att vara ute i god tid om man behöver nya däck till bilen.

Text

Här ligger vinterdäcken redo för kunderna.

Bild: Jenny Kjellin

Annons

– Vi har ett litet lager av däck med de normala dimensionerna, är det någon dimension som sticker ut så får man räkna med en leveranstid. Det är svårt att ange exakt hur länge man får vänta, beroende på vad det handlar om för däck, säger Ken Forslund, verkstadschef på Bilkompaniet.

Branschen larmade i våras om att det skulle kunna bli brist på vinterdäck. Många internationella däcktillverkare har sina fabriker i Ryssland och leveranserna därifrån har upphört som en följd av EU:s sanktioner mot landet.

Annons

Att det gällde att vara ute i god tid för att få tag i de önskade vinterdäcken var något som Bilkompaniet tog fasta på.

– Vi beställde däck redan innan sommaren för att veta att de skulle komma hem. Vi var tidigt ute för att beställa hem vinterdäck till våra kunder. De flesta beställda däck har kommit, några leveranser väntar vi på, men där är det också så att vi väntar på att bilarna ska levereras, säger Ken Forslund.

Annons

Vi är en bit in i oktober och det har varit tillåtet att köra med dubbdäck i några veckor. I Bilkompaniets däckverkstad kan omkring 30 bilar om dagen få sina däck skiftade.

– Det började att dra igång lite tidigare i år, vi har kunder även från Hälsingland så det är redan full fart i verkstaden med däckbyten, säger Ken Forslund.

Läs mer: Däckhotell allt mer populärt – det här får du för pengarna

Fakta

Vinterdäck

1 december–31 mars: Fordonet ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning om det är vinterväglag. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria.
1 oktober–15 april: Tillåtet att använda dubbdäck. Om det är eller förväntas bli vinterväglag får du använda dubbdäck även annan tid.
16 april - 30 september: Det är förbjudet att använda dubbdäck om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.
Vinterväglag betyder att det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag där du kör.
Källa: Transportstyrelsen

Annons

Förutom att det är svårare att få tag i däck så har även priserna ökat.

Bild: Jenny Kjellin

På Bilkompaniet beställdes vinterdäcken före sommaren.

Bild: Jenny Kjellin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan