Annons

Annons

Annons

Gävle

Takplattorna innehöll asbest – Gävlebo får rätt mot besiktningsföretag

En man i Gävle vände sig till ARN, Allmänna reklamationsnämnden, då det visade sig att besiktningsföretaget som anlitats tagit fel på materialet i takplattorna. Istället för stenskiffer innehöll plattorna asbest.

Arbete med att byta skifferplattor på ett tak. Plattorna på Gävlebons tak visade sig däremot vara av eternit. Arkivbild

Annons

Nu har ARN gett mannen rätt och rekommenderar att besiktningsföretaget betalar 94 609 kronor för saneringskostnaden.

Inför husköpet hade företaget genomfört en överlåtelsebesiktning och Gävlebon fick informationen att taket var av skifferstenar. Det framgick även av protokollet att det förelåg en risk för skador, vilket medför ett renoveringsbehov.

Annons

När mannen efter husköpet stod i färd med att genomföra ett takbyte anade han att takplattorna inte var av skiffer. En platta skickades därför på analys. Det visade sig att taket bestod av eternitplattor med innehåll av asbest.

Annons

Det skulle inte gå att byta taket utan att genomföra en sanering. Kostnaden för sanering skulle uppgå till närmare 95 000 kronor.

Det framgår av besiktningsutlåtandet från företaget att taket är av skiffer.

Nämnden anser att besiktningsmannen agerat vårdslöst genom att påstå att taket var av stenskiffer – utan att kontrollera om det förhöll sig så. Nämnden skriver också att personen brustit i fackmässighet vid utförandet av sitt uppdrag.

ARN rekommenderar därmed att besiktningsföretaget ersätter Gävlebon för kostnaden av en sanering: 94 609 kronor.

Bild: TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan