Annons

Annons

Annons

Hofors centrum

BILDEXTRA: Kyrkan fyller 60 – häng med in i Hofors moderna pärla

I ett landskap fullt av vita kyrktorn sticker Hofors tegelkyrka ut. Den byggdes 1962 i en stil som riktigt sjunger av sin samtid. Det märks inte minst på att den vänder sig åt lite fel håll – i riktning mot järnverket.

Text

Med start på söndag den 30 oktober firar Hofors kyrka i dagarna fem. Det är nämligen 60 år sedan den byggdes – i nordväst-sydostlig riktning, istället för i öst-västlig riktning som på många andra ställen.

– Det var ju så att säga fel riktning. Tanken var att den skulle vara vänd mot livsnerven i byn, järnverket. Det kan säkert ha varit lite frågetecken kring det, men jag vet inte säkert, säger kyrkoherde Anna-Lena Norén.

Bild: Ebba Pettersson

Hofors församling hade fått vänta länge. Den hade bildats 1944 efter att tidigare ha varit en del av Torsåkers församling, eftersom bruksorten hade växt och fått stor befolkning.

Annons

Annons

Vid delningen ställdes villkoret att församlingen skulle ha byggt sig en kyrka inom 15 år.

– Det hann de inte, det blev uppskov några gånger, men 1961 började man bygga, säger Anna-Lena Norén.

Texten fortsätter efter faktarutan

Fakta

Så firas 60-åringen

  • Söndag 30 oktober kl. 11: Högmässa med sång av kyrkokören Arioso och PRO-kören Fyrklangen. Mottagande av nytt antependium. Fotoutställning i kyrkan.
  • Måndag 31 oktober kl. 12: Lunchmusik, Jubileumsmusik med Nina Strang, sopran, Hans-Åke Johansson, trumpet och piccolatrumpet, och Gunnar Aldén, piano och orgel. Musik av Purcell, Händel, Mozart, Bellini och Moraeus.
  • Tisdag 1 november kl. 14: Trivselträff. Anita Drugge berättar om kyrkans historia. Mikael Wikman spelar pianomusik.
  • Onsdag 2 november kl. 19: Jubileumskonsert med Roger Pontare. Orkester och körerna Joyful och PRO-kören Fyrklangen medverkar. Kapellmästare Mikael Wikman. Sång och körledning Tomas Nordlund.
  • Torsdag 3 november kl. 16.30: Firande utomhus för hela familjen. Tipsrunda, eldjonglör och korvgrillning. Kl. 18 avslutas firandet med att Tomas Nordlund sjunger från kyrktornet.

Kyrkbygget kostade 2,5 miljoner kronor inklusive parkanläggning. Det motsvarar över 30 miljoner kronor i dagens penningvärde. Och vilken kyrka de byggde – ritad av arkitekten Bengt Romare. Den invigdes den 3 november 1962.

Uppgifterna i bildtexterna är hämtade från informationsbroschyren "Hofors kyrka" av Erik Hedbom.

Kyrktornet är 34 meter högt. Däruppe under klockorna ska Tomas Nordlund sjunga när hela firandet avslutas på torsdag 3 november.

Bild: Ebba Pettersson

Annons

Träornamentiken på entrédörrarna är skapad av Per-Erik Willö.

Bild: Ebba Pettersson

Annons

Häng med in!

"Vi firar från söndag till den riktiga jubileumsdagen torsdag", säger kyrkoherde Anna-Lena Norén.

Bild: Ebba Pettersson

I kyrkan finns också en modell av just kyrkan.

Bild: Ebba Pettersson

Träkorset i koret skulle vara provisoriskt, men har fått hänga kvar. "Det är svårt att tänka sig något annat där. En målad altartavla till exempel skulle nog se konstigt ut", säger Anna-Lena Norén.

Bild: Ebba Pettersson

Betongbockarna som bär upp taket är både massiva och eleganta.

Bild: Ebba Pettersson

Kyrkorummet är ljust, högt – och nästan kvadratiskt. Arkitekten Bengt Romare ska ha velat skapa närhet i kyrkorummet genom att inte göra det avlångt.

Bild: Ebba Pettersson

Silverkorset med röda emaljdetaljer, som står på altaret, är ritat av kyrkans arkitekt Bengt Romare och fanns med vid invigningen 1962. Det utfördes av hovjuvelerare Hildebrand i Gävle och bekostades av gåvor från boende i Hofors församling.

Bild: Ebba Pettersson

Träskulpturen med Maria och Jesus är en gåva från Mariasystrarna i Vallby utanför Enköping.

Bild: Ebba Pettersson

Annons

Vi går upp på läktaren:

Orgeln blev försenad, den kom till kyrkan 1968.

Bild: Ebba Pettersson

Detalj på orgeln.

Bild: Ebba Pettersson

Annons

Fler detaljer:

På söndag 30 oktober överräcks det nya quiltade antependiet, altarklädet, som syns till vänster. Det är tillverkat av föreningen Hoforsrutorna och kommer att kunna användas bland annat i fastetid. Det vita antependiet till höger är från 1962 och gjort av textilkonstnären Anna-Lisa Odelqvist-Kruse.

Bild: Ebba Pettersson

Piscinan är gjord av samma slags jämtländska kalksten som altaret och dopfunten. Den är till för att tömma vätska ur exempelvis nattvardskalk och dopfunt – men just den här fungerar inte så bra, det verkar vara stopp någonstans berättar Anna-Lena Norén.

Bild: Ebba Pettersson

De målade fönstren som hänger i kyrkan är bevarade från kyrksalen i gamla kyrkskolan, där gudstjänster hölls innan Hofors fick sin kyrka.

Bild: Ebba Pettersson

Ytterligare ett målat fönster hänger i ett annat rum. Det har en bild av en pelikan som matar sina ungar.

Bild: Ebba Pettersson

Modern historia:

Bilder från byggandet visas i kyrkan. Här syns kyrkoherde Helge Mattsson inspektera arbetet. Det var han som tog första spadtaget 19 maj 1961.

Bild: Ebba Pettersson

Utanför korväggen, alltså vid kyrkans bakre ände, finns ett utealtare av slaggsten. Dess häll är en gåva märkt "SKF Hofors bruk 1964."

Bild: Ebba Pettersson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan